Tuulilasi

Suomalan tuomio: Pekingissä esiteltiin joukko maastureita – "Olisiko aika jo uudelle suunnalle?"


Pekingin näyttelyssä on tarjolla kattavasti erimerkkisiä ja kokoisia SUV- malleja. Nyt on kiinalaisten vuoro nauttia möhkökulttuurista!
Kuvat Lexus

Setissä verenkiertoa muotoilullaan kiihdyttää ainakin Lexuksen kuumottava ”pikku”- SUV. Lexus NX (kuva yllä) todistaa, ettei globalisaatio ole muokannut automuotoilua samaan muottiin. Nyt voidaan surutta puhua kulttuurieroista, hyvässä ja pahassa.

Mercede-Benzin SUV puolestaan kumoaa edellisen: autot voivat sittenkin olla samannäköisiä. Concept Coupé SUV seuraa tarkasti tähän astisen möhköestetiikan kuninkaan BMW X6:n linjoja: urheilullisuutta, coupémaisuutta… Auts! Kuinka samanlaisia kilpailijat voivat olla? Auto on usealla muotoilusivustolla surutta rinnastettu X6-malliin –  vieläpä samassa kuvakulmassa. Ei hyvä.

Audin suvitus vaikuttaa lievästi sanottuna ennalta arvattavalta. Joo, crossoverissa sekoitetaan eri autotyyppejä seksikkääksi yhdistelmiksi kuluttajien iloksi, mutta onko nyt keksitty pyörä uudelleen? Juuri kun nelioviset coupét ovat juurtuneet premiumvalikoimaan, Audi esittelee kaksiovisen TT:n neliovisen SUV- mallin…?

Citroën pureutuu Kiinan kasvaviin markkinoihin DS 6WR- tuotantomallilla. Mallinimen konsonanttihehkutuksessa WR tulee sanoista Wild and Refined, villi ja hienostunut. Ei kuitenkaan niin villi ja hienostunut, kuin vuoden 1956 DS.

Samaan aikaan New Yorkissa: Land Rover Discovery, nykyisellään Discovery 4, on todellinen ajaton muotoiluikoni! Seuraajalla oli syystäkin ennakkopaineita. Discovery Vision Concept jyrää hämmentävällä tekniikalla, mutta muotoilu ei ensi silmäyksellä lämmitä, höh. Discon funktionaalinen, työkalumainen ryhdikkyys on väistynyt, noh.., tietenkin urheilullisuuden tieltä.  Mieleen tulee lähinnä Saabin 2000-luvun alun epätoivoinen Amerikan valloitus möhkömaasturilla.

Olisiko aika jo uudelle suunnalle?

Automuotoilija Timo Suomala ruotii Tuulilasin blogissaan niin autouutuuksien kuin vanhempienkin mallien muotoilua. Oletko samaa mieltä?

Muualla Tuulilasi.fi:ssä:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 24.4.2014