Tuulilasi

Suomalan tuomio: Lego on edelleen paras!


Joulu oli ja meni. Loppuvuoden juhlarumba jätti tänä vuonna jälkeensä jotain, mikä on tarjonnut rakentamisen ja ajamisen iloa pitkäksi aikaa. Kookkaasta paketista kuoriutui nimittäin hiukan yllättäen haluttu klassikko: vuoden 1962 Volkswagen Type 2 T1 Camper!
Kuvat Timo Suomala

Vaikka ajokki tulikin pahvilaatikossa 1334 osassa, ei projekti vaikuttanut toivottomalta. Paketin vasemman yläkulman Lego- teksti lupaili kattavia ohjeita, joista 16+ ikäisen pitäisi selvitä kunnialla. Jo ennen pakkauksen avaamista Lego Volkkari tarjosi tuvan täydeltä iloa ja jännitystä. Legot ovat kuulentojen jälkeen jännittävintä, mitä ihminen on pystynyt kehittelemään!

Samalla kuin sympaattinen retki- Volkkari näyttäytyi käärepaperin alta, muistui mieleeni vähintäänkin erikoinen lokakuinen tapaaminen. Työstressin vastapainoksi olin vaeltelemassa siellä jossain. Näyttöpäätteen kylmä valo vaihtui lumettoman metsän harmauteen ja tuulen huminaan.

Toivottu yksinäisyys kokee kuitenkin yllättävän särön, kun puiden takaa pilkistää punamullattu mökki. Eihän täällä pitäisi mitään olla…? Hämmästys muuttuu ällistykseksi, kun korpiluonnon äänenä korviin kantautuu kolmilitraisen turbodieselin vaimea murina. Todellinen bongari voi tunnistaa leveän rengastuksen alla rapisevasta hiekasta, että eteneminen tapahtuu nelivedolla. Kuin tyhjästä, ohi lipuu kirkkaan punainen BMW 640d Grand Coupé. Pysähdyttyään, ratin takaa nousee parran tuuheudesta päätelleen jo pidempään metsässä viihtynyt hahmo. Kuski on kuitenkin ilmeisen tyylitietoinen, koska on pukeutunut auton korinväriin yhtenevään punaiseen takkiin. Jotain tuttua tossa äijässä on…

Vakuutettuani partaveikon siitä, etten ole eksynyt, kyselen ajopelistä, joka lievästi sanoen pomppaa maisemasta. ”Joo, työn puolesta joutuu varautumaan erilaisiin tilanteisiin…” ukko mumisee parran takaa. ”Ja muorikin tykkää väristä.” ukko jatkaa ja heilauttaa kintaalla talolle päin. Jep, ei siinä mitään, hyvältähän se näyttää. Toivotettuani ajamisen iloa, ukko huikkaa vielä perään, mitä toivon joululahjaksi. Toivon joululahjaksi? Häh, jouluunhan on vielä monta kuukautta, miten se nyt tähän liittyy? Noh, jos jotain toivotaan niin autoista innostuneena, jotain, missä on pyörät! Joku klassikko! Outo yhden auton metsäparaati unohtuu syksyn vaihtuessa talveen.

Syy-yhteyttä uuteen Camperiin ei voida todistaa, joten parasta ruveta vaan hommiin ja saada Volkkari pyörille! Kymmenenvuotias Legojen puoliammattilainen estää kuitenkin luovaan rakenteluun osallistumisen ja vetoaa paketissa olleeseen nimeensä. ”Mä teen tämän itse!” Mutta enkö voisi vähän katsoa? On varmaan aika vaikeakin… Ei, pakko tyytyä sivustatarkkailuun. Projektin kiireisimmässä vaiheessa saan kuitenkin etsiä tarvittavia osia. Hommaa helpottaa rakentajan määrätietoinen valmistelu. Palikat ovat huolellisesti jaoteltu muovirasioihin. Tämä on todellista pro- rakentamista! Intohimo motivoi ja nuorimies niputtaa osia tehokkaasti yhteen. Type 2:n muoto alkaa hahmottua, kun auton pyöreät takanurkat kaareutuvat nelisylinterisen boxer- koneen ympärille. Rakentamiseen keskittymisen keskeyttää ainoastaan pakolliseksi määrätty ruokailu muun perheen kanssa. Volkswagen Type 2 Camper rullaa runsaan kuuden ja puolen tunnin urakan jälkeen!

Kaikkien ovien ja luukkujen aukeaminen nostaa fiiliksiä valmista autoa arvioitaessa. Takatilassa löytyy luukkuja ja lokeroa pikkusälän säilömiseen ja matkustamon takimmainen sohva taittuu moottorikotelon päälle makuutasoksi! Ikkunoiden kangasverhot luovat kotoisaa tunnelmaa. Uskottavuutta lisää myös katon nouseva korotuspala. Ohjaamo houkuttelee naksauttelemaan vilkunviikseä ja hämmentämään vaihdekeppiä. Kokonaisuus on kerrassaan mainio!

Nyt kun vielä saisi sen Legon version Mini Cooperista. Ja se Lotus Seven täydentäisi kaksikkoa mukavasti. Land Rover Defenderistä ovat luovimmat legoilijat tehneet jo omansa, mutta virallinen siviiliversio tarvittaisiin myös. Ja Citroën Mehari olisi myös mainio kohde. De Loreanin muodot tarjoaisivat hyvän haasteen Legoilla toteutettavaksi. Lamborghini LM002 näyttäisi varmasti makeelta… ja sitten vielä… ja…

Legoja ei ole koskaan liikaa! Renkaita ja rattaita tosin kaivataan kipeästi lisää.

Automuotoilija Timo Suomala ruotii Tuulilasin blogissaan niin autouutuuksien kuin vanhempienkin mallien muotoilua. Oletko samaa mieltä?

Julkaistu: 29.1.2015