Tuulilasi

Suomalan tuomio: Järki auttaa liikenteessä...


Juhannusliikenteen törttöilyt puhuttavat Suomalan tämänviikkoisessa blogissa.
Kuvat Anssi Kienanen, TL-kuva-arkisto

Juuri, kun Juhannuksesta oli vesillä selvitty sangen maltillisin uhriluvuin, pisti tämän viikon maanantain Hufvudstadsbladet- lehdessä silmään pieni liikenneuutinen, joka sai veren kiehumaan. Miksikö? Koska tyhmyys on ylittänyt monin kerroin laissa sallitun määrän. Maalaisjärkikin oli kyseessä olevilta järjenjättiläisiltä päässyt tylsymään. Ei leikannut.

Uutinen vie meidät Vaalaan, Kajaaniin. Siellä jossain, rauhallisella tieosuudella, auto ohittaa toisen. Ohitettu auto tekee välittömästi uuden ohituksen ja lyö liinat kiinni. Ensimmäinen ohittaja ajautuu tämän seurauksena ulos tieltä. Joo, vaarallista leikkiä!

Mutta ei siinä kaikki. Jälkimäisen ohituksen suorittaneesta autosta nousee neljä tosimiestä, jotka alkavat nuijimaan kahta tieltä suistuneessa autossa matkustanutta. Tässä vaiheessa ollaan päästy niin pitkälle, että on saatu perustava määritelmä liikenneraivolle…

Poliisi keräilee pakoilevat neljä miekkosta lähiympäristön pikkuteiltä nyhjäämästä. Ambulanssi vie moukaroidut ohittajat sairaalaan paikattavaksi. Noh, herää ajatus kauheasta vääryydestä ja viattomien kärsimyksestä.

Paitsi jos lukee uutista eteenpäin. Poliisin mukaan molempien autojen kuljettajat olivat kännissä. Lisäksi tieltä suistuneen auton rattimiehellä ei ollut lainkaan ajokorttia. Jep, jep. Ainoa onni tässä kahden, jonkin sortin heimosotaa käyvän autokunnan ohitusturnajaisissa oli, ettei ajolinjalle sattunut täyden ihmisarvon omaavia ohikulkijoita.

Mikä siinä on, että Saksassa voi miljoona autoa ajaa vapaata nopeutta autobahnalla, ranskalaiset selviävät vuodesta toiseen Pariisin liikennekiemuroissa ja espanjalaisetkin käyttävät liikenneympyröissä mukisematta vetoketjuperiaatetta, mutta meillä ei saa ohittaa tai vilkuttaa valoja ilman, että penkin ja ratin välin täyttää täydellinen kyvyttömyys harkintaan ja urpous puhkeaa kukkaan?

Tyhmyydestä tulisi ruveta sanonnan mukaisesti sakottamaan! Tai jos ajatellaan oikein pitkäjänteisesti, niin sitä tulisi verottaa ja ankarasti. Edellämainitussa tapauksessa kaikkia osapuolia voisi rankaista vaikkapa kymmenellä keskivertoauton autoveron summalla.

Perinteinen liikennevalistus aivottomille on kutakuinkin turhaa työtä, mutta hölmölläkin on kipumuisti. Ja muistihan on tunnetusti oppimisen perusehto. Sanomattakin on selvää, että systeemi toteutettaisiin progressiivisesti: tyhmyydellä olisi hinta.

Automuotoilija Timo Suomala ruotii Tuulilasin blogissaan niin autouutuuksien kuin vanhempienkin mallien muotoilua. Oletko samaa mieltä?

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 27.6.2014