Tuulilasi

Suomalaisyritys mukana valtavassa siltaprojektissa Ruotsissa


Tukholman ja Arlandan lentoaseman välisellä E4-moottoritiellä, Rotebrossa on otettu käyttöön kaksi uutta siltaa. Ruukki toimitti siltojen teräsrakenteet ja perustuksissa käytettävät paalut.
Kuvat Ruukki

Ruukin osuuteen kuului myös heinäkuun alussa toteutettu mittava asennusprojekti, jossa vanhan sillan viereen rakennettu uusi 325-metrinen silta siirrettiin kokonaisena lopulliselle paikalleen. Tämän kokoluokan sillan sivusiirtoa ei aiemmin Pohjoismaissa ole tehty. Sillat avattiin liikenteelle 3. elokuuta.

Siltojen kohdalla vilkasliikenteinen moottoritie ylittää rautatien. Risteys on Ruotsin vilkkaimpia, ja päivittäin sen kautta kulkee 95 000 ajoneuvoa ja 600 junaa. Risteyksen läpi on neljän vuoden aikana, jolloin siltaa on rakennettu, tehty yli 300 miljoonaa matkaa.

Ruukin ratkaisu ja pitkälle viety esivalmistus mahdollistavat sen, että rautatieliikenne jatkui koko rakennusajan häiriöittä ja moottoritieliikenteelle aiheutui vain vähäistä haittaa. Rakennustöiden aikana liikenne ohjattiin Ruukin teräksestä valmistetun sillan kautta, joka sijaitsi vanhan sillan itäpuolella.

Kun vanha betoninen silta purettiin, siirrettiin uusi silta kokonaisuudessaan lopulliselle paikalleen. Heinäkuun alussa silta siirrettiin yhtenä kokonaisuutena kansineen, kaiteineen ja varusteineen uusille perustuksille.

Ruukin ratkaisu, jossa lopullinen silta toimi myös väliaikaisena siltana, mahdollisti sen, että alkuperäisen suunnitelman mukainen väliaikainen silta voitiin jättää kokonaan rakentamatta. Ratkaisu minimoi myös liikennehäiriöt.

Ruukki vastasi siltojen teräsrakenteiden asennuksesta hitsauksineen ja uuden sillan sivusiirrosta. Ruukki vastasi myös siirrossa tarvittavien tukirakenteiden asentamisesta.

Uudet sillat ovat niin sanottuja liittopalkkisiltoja ja niissä on kolme ajokaistaa suuntaansa. Niiden teräsosat valmistettiin Ruukin Ylivieskan tehtaalla ja perustamiseen käytettävät paalut Pulkkilan tehtaalla. Sillan teräsosien ja asennusprojektin tilaajana toimi NCC Construction Sverige AB.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 18.8.2015