Tuulilasi

Suomalaisyritys kehittää huipputeknologiaa autonomisiin autoihinSuomalaisyritys kehittää huipputeknologiaa autonomisiin autoihin

Suomalaiset Unikie Oy ja Mystes Oy integroituvat yhdeksi yritykseksi muodostaen Suomen tämän hetken vauhdikkaimmin kasvavan ohjelmistokehitystalon. Unikien tuotekehityksen keihäänkärkinä ovat Unikie AI Vision LiDAR-sovelluksen ja LiDAR-järjestelmän simulointiympäristön kehittäminen.
Kuvat Unikie

Unikie AI Vision on pitkälle kehitetty itseohjautuvien ajoneuvojen ja laitteiden kokonaisvaltainen ratkaisu. AI Vision kykenee ympäristön jatkuvaan senttimetrien tarkkaan 3D-mallinnukseen reaaliajassa hyödyntäen useita erilaisia sensoreita, mm. stereokameroiden, ultraäänitutkien, GPS:n, kiihtyvyysanturien ja lasertutkien. Lisäksi AI Visionin ominaisuutena on hahmontunnistus, jolla pystytään tunnistamaan liikkuvat ihmiset ja muut ympäristön esteet myös ääriolosuhteissa.

”Unikie AI Vision tulee tarjoamaan itseohjautuville ajoneuvoille tai laitteille silmät tai paremminkin silmille aivot. Koneoppiva päätöksenteko tuo täysin uuden ulottuvuuden ajoneuvon tai laitteen automaattiseen ohjaukseen, mikä käytännössä muuttaa esimerkiksi työkoneen tai laivan toimintaympäristön täysin digitaaliseksi maailmaksi. Sovellus peittoaa tämänhetkiset kamerasysteemit tarkkuudellaan, reaaliaikaisuudellaan ja koneoppivuudellaan toimien myös ääriolosuhteissa”, Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi kertoo.

Kilpailu autonomisten ajoneuvojen kokonaisjärjestelmätoimittajan asemasta käy kuumana. Maailmalla on nelisenkymmentä uskottavaa toimijaa tavoittelemassa kärkipaikkaa omalla ratkaisullaan. Unikie on tällä hetkellä keskittynyt pääasiassa laserteknologiaan liittyvän havainnointiteknologian ohjelmistoratkaisuihin ja sensorifuusioon pyrkien tämän alueen globaaliksi teknologiatoimittajaksi.

Unikie on myös kehittänyt simuloidun testiympäristön, mikä mahdollistaa LiDAR-järjestelmän suunnittelun, kehityksen ja testauksen. Autoteollisuudessa tuotteiden validointi on vaativa prosessi ja pelkästään ISO26262 vaatimusten mukainen LiDAR-järjestelmä vaatii 10 000 tunnin virheettömän testidatan ennen käyttöönottoa. Ensimmäisenä Lidar-teknologiaa hyödyntävän A8-mallinsa automarkkinoille on tuomassa Audi. Autoteollisuuden myyntivoluumien avulla teknologia tulee nopeasti saataville monenlaisiin sovelluksiin.

”Laadunvarmistus on ollut tähän mennessä toteutettujen projektien suurin haaste, koska tällaista kaupallista validointityökalua ei ole ollut saatavilla. Nyt Unikie tarjoaa kaikkien valmistajien LiDAR-ratkaisujen testaamiseen luomaansa simulointi-testiympäristöä, Mertsalmi esittelee. 

2,5-vuotias Unikie on investoinut rajusti omaan tuotekehitykseensä alusta alkaen. Kansainvälistymisessä yrityksen toimintamallina on lisensoida kansainvälisille asiakkaille teknologiaratkaisuja, joissa toimitusta tuetaan asiakaskohtaisella räätälöinnillä.

Yritysjärjestelyn myötä Unikien kokonaismittakaava kasvaa, mikä parantaa yrityksen toimintakykyä. Samalla resurssit vaativaan ohjelmistokehitykseen sekä omaan tuotekehitykseen lisääntyvät. Näin kansainvälinen läpimurto omilla tuotteilla nopeutuu.

”Tavoitteenamme on 2-3 vuoden kuluessa saavuttaa myyntiä enemmän ulkomailta kuin Suomesta”, toimitusjohtaja Esko Mertsalmi visioi.

(Lähde: Unikie Oy)

Julkaistu: 21.11.2017