Apu

Suomalaistutkijan menetelmä ennustaa pakolaisvirrat Google-hakujen avulla

Suomalaistutkijan menetelmä ennustaa pakolaisvirrat Google-hakujen avulla
Vuoden 2015 siirtolaiskriisi ja tulijamäärät eri maista olisi voitu ennustaa suomalaistutkijan kehittämällä menetelmällä.
Julkaistu: 13.9.2018

Tutkija Joonas Tuhkurin siirtolaisvirtoja ennustava menetelmä perustuu isojen tietoaineistojen eli niin sanotun big datan analysointiin. Siirtolaisvirtaennusteet hän tekee Googlen hakutietojen avulla.

Suomalaistutkija esitteli menetelmäänsä siirtolaiskriisin ennustamisesta Euroopan unionin komissiossa keväällä 2016.

– Pakolaiskriisi oli aito yllätys, mutta sen ei olisi tarvinnut olla. Googlen hakudatasta selviää, että ihmiset alkoivat jo kolme kuukautta aiemmin hakea tietoa siitä, kuinka hakea turvapaikkaa Euroopasta. Esimerkiksi syyrialaiset käyttivät hakusanoja ’asylum in Germany’. Myös Afganistanista haettiin tietoa vastaavilla hakusanoilla persian kielellä. Irakissa käytettiin niin ikään näitä sanoja ja haettiin tietoa turvapaikan hakemisesta Saksasta sekä Ruotsista, kertoo Tuhkuri tiedotteessa.

Turvapaikkaan liittyvä hakuaktiivisuus Google-hauissa (punainen) ja turvapaikkahakemukset Saksassa 2013–2016 (sininen) Afganistanin, Irakin ja Syyrian osalta. Lähteet: UNHCR ja Google Trends.

Tällä hetkellä Tuhkuri tutkii Big datan avulla sitä, mitä tapahtuu lapsille ja nuorille Yhdysvalloissa paikkakunnilla, joista teollisuustyöpaikat ovat kadonneet. Hän tekee väitöskirjaa professori Daron Acemoglun ohjauksessa Massachusetts Institute of Technologyssa, MIT:ssa.

Aiemmin hän on muun muassa kehittänyt Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselle ETLAnow-menetelmän, joka ennustaa asuntojen hintoja ja työttömyysastetta. Työttömyysaste-ennuste tehdään kolmen kuukauden päähän ja kattaa kaikki 28 Euroopan unionin maata. Tuhkurin siirtolaisvirtoja ennustava menetelmä on perusteiltaan samanlainen kuin ETLAnow.

Kommentoi »