
Kaikki autouutisia ja etenkin sähköautouutisia pitkään seuranneet suomalaiset muistavat Toroidionin: tuon helmikuussa 2015 esitellyn supersähköauton, jonka lupaillut suorituskykyarvot olivat poskettomia: 1 megawatin teho, kiihtyvyys nollasta kahteensataan 4,9 sekuntia, toimintamatka 515 km ja huippunopeus 450 km/h. Ja kaikki tämä akulla, jonka massa on 200 kg.
Lehdistötiedotteita lupauksista tipahteli tasaisesti, ja nähtiinpä auton prototyyppi oikein liikkeelläkin. Vuodeksi 2019 lupailtua tuotantoversiota ei kuitenkaan koskaan nähty. Koronapandemian loppumetreillä sitten uutisoitiin Raaseporin Pohjassa toimineen yrityksen jättämästä konkurssihakemuksesta.
Koska olin itse seurannut tapausta ja kirjoittanut siitä useaan otteeseen, koin velvollisuudekseni huutaa auton mallikappaleen konkurssihuutokaupasta ja lahjoittaa sen Tekniikan museon kokoelmiin. Itse liikkuvan prototyypin – joka meni kaupaksi peräti 60 250 eurolla – sijaintipaikasta ei ole tihkunut tietoa julkisuuteen.
Huutokauppaan liittyi muuten huvittava loppukäännekin: normaalisti konkurssihuutokaupassa tavaran voi hakea heti pois, mutta tässä tapauksessa amerikkalainen miljonääri (tai lainausmerkeissä "miljonääri") oli tehnyt tarjouksen koko konkurssipesän irtaimistosta. Hän ei kuitenkaan saanut rahoitusta ajoissa kasaan.
Epäonnistumiset kuuluvat yritys- ja tuotekehitysmaailmaan, eikä niissä ole mitään ilkkumista. Päinvastoin: moni menestyvä yritys on saanut alkunsa paljon pöhkömmästäkin ajatuksesta. On aina hienoa, kun joku jaksaa yrittää. Toivon että joku projektiin osallistuneista kirjoittaisi kirjan – se olisi kohtuullisen varma myyntimenestys.
Vaikka yritys on kuollut ja kuopattu, löytyy Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) patenttitietokantahausta pieni tarinan jälkinäytös: Toroidionin mullistavaksi väitetylle moottorille ei alun perin myönnetty patenttia, vaan ainoastaan hyödyllisyysmalli. Olennainen ero patentin ja hyödyllisyysmallin välillä on se, että jälkimmäiseltä ei vaadita syvällistä tutkimusta uutuudesta ja keksinnöllisyydestä.
Moni asiantuntija kyseenalaisti aikanaan moottorin uutuuden tai ylipäätään järkevyyden. Ja niinhän siinä lopulta kävi: Toroidionin hyödyllisyysmalli on mitätöity PRH:ssa 6.10.2022. Vaatimuksen tekijä oli yksi tiimiläisistä. Mitätöintivaatimuksen perusteluasiakirjassa oli yhdysvaltalainen patenttihakemus toissa vuosikymmeneltä, jossa esiteltiin samankaltaista matalajännitteisen moottorin ideaa.
Toinen yrityksen hyödyllisyysmalleista, joka koskee autossa pitkittäin olevaa nopeasti vaihdettavaa akkua, on vielä voimassa.
PS. Menestys on usein pienestä kiinni. Kaikki olisi voinut mennä toisinkin.