Tuulilasi

Suomalainen bioauto on tulevaisuuden kulkupeli kaupunkiin


Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä maaliskuussa esitellään suomalainen käsityönä rakennettu konseptiauto, jonka rakentamisessa on korvattu uusiutumattomia materiaaleja biomateriaaleilla. Täten auton hiilijalanjälki on normaalia autoa pienempi.
Kuvat Juha Rahkonen

Metsäteollisuusyhtiö UPM:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteistyönä syntynyt Biofore-konseptiauto näkee siis maailman ensi-iltansa suurten automerkkien uutuuksien rinnalla. UPM:n ja Metropolian lisäksi hankkeeseen osallistuu useita muita organisaatioita, muun muassa Tekes.

Biofore-konseptiauto on tieliikenteeseen rekisteröitävä tulevaisuuden kaupunkiauto. Autossa on käytetty UPM Formi -biokomposiittia sekä UPM Grada -puumateriaalia, joiden ansiosta auton ympäristösuorituskykyä voidaan UPM:n mukaan parantaa turvallisuutta tai laatua heikentämättä.

Auton polttoaineena käytetään puupohjaista dieseliä, UPM BioVernoa, ja sisustuksessa ja varaosissa puolestaan hyödynnetään UPM Raflatacin tarramateriaaleja.

Auton kori on tehty hiilikuidusta, joten puuautosta ei voida kuitenkaan sellaisenaan puhua.

Biofore-autoa on rakennettu Metropolian tiloissa neljän vuoden ajan. Auton rakentamiseen on osallistunut noin 50 opiskelijaa ja tehtyjä tunteja on kertynyt noin 30 000.

”Opiskelijoille Geneveen pääseminen on saavutus, joka ei todennäköisesti unohdu koskaan”, sanoo Metropolia Ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Pekka Hautala tiedotteessa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 20.2.2014