Eeva

Suolisto kaipaa kuitua

Suolisto kaipaa kuitua
Täysjyväviljat ehkäisevät kroonisia sairauksia ja ylipainoa.
Julkaistu: 1.8.2017

Mikä rooli viljatuotteilla tulisi olla ruokavaliossa? Muoti-ilmiö karppaus muutamia vuosia sitten sai monen jättämään viljatuotteet lähes kokonaan pois. Tuntui hyvältä, kun alavatsasta tuli litteä ja vatsavaivojakin oli vähemmän.

Laillistetun ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mielestä tässä asiassa ei kuitenkaan voi luottaa kehon tuntemuksiin. Harvan ruokaryhmän eduista terveydelle on niin paljon näyttöä kuin täysjyväviljan.

”Hyödyt ovat mittavat. Täysjyväviljat auttavat hallitsemaan verenpainetta ja verensokeria ja ennaltaehkäisevät monia kroonisia sairauksia, kuten metaboliseen oireyhtymään liittyvää diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, ylipainoa, suolistoalueen syöpiä ja syöpiä yleisesti.”

Täysjyväviljat sisältävät runsaasti kuitua, joka on suolistomikrobien ravintoa. Kuitu onkin suolistomikrobeja varten, ei meitä varten.

”Jos ne eivät saa muualta energiaa, ne alkavat käyttää suolen limakalvoa hyväkseen. Siitä voi seurata vuotava suoli ja matala-asteinen tulehdus”, sanoo Leena Putkonen.

Kuitua saa muualtakin kuin täys-jyväviljoista, mutta määrät jäävät pieniksi. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötäväksi puoli kiloa päivässä, mikä on Putkosen mukaan aivan liian vähän suoliston kannalta.

”Parasta on, jos kuituja saa monipuolisesti sekä täysjyväviljasta että kasviksista. Viljassa on monipuolisesti eri kuitutyyppejä, kuten fruktaaneja ja inuliineja. Niitä on myös sipulissa, valkosipulissa ja muissa maan alla kasvavissa kylmää sietävissä kasviksissa, mutta saantimäärät jäävät vähäisiksi ilman viljatuotteita.”

Vatsan turpoaminen jonkin verran iltaa kohden on aivan normaalia.

”Se, että suolistobakteerit käyttävät hyödykseen kuitua, aiheuttaa vatsan turpoamista. On syytä miettiä, liittyykö vatsan turpoamiseen kipuja. Jos liittyy, kyse voi olla toiminnallisesta vatsavaivasta. Jos ei, ilmiö on normaali. Yöllä suolisto on levossa, ja aamulla vatsa on siksi litteämpi.”

Kommentoi »