Apu

Suojaudu punkeilta – 5 vinkkiä, joilla vähennät niiden levittämien sairausten riskiä

Suojaudu punkeilta – 5 vinkkiä, joilla vähennät niiden levittämien sairausten riskiä
Punkit levittävät borrelioosia sekä TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta. Ensimmäinen johtuu bakteerista, jälkimmäinen viruksesta. Molemmat voivat olla pahimmillaan vakavia sairauksia. Näillä konsteilla vähennät riskiä.
Julkaistu: 2.7.2022

1) Pakkaa reppuun tarraharja

Ilmaston lämpiämisen myötä punkit selviävät yhä pohjoisemmassa, mistä johtuen borreliatartunnan voi saada koko maassa. Suurin riski on saaristossa ja rannikolla. TBE:n suurimmat riskialueet ovat Ahvenanmaa, Lohja, Kirkkonummi, Kemi, Parainen, Turun saaristo, Kotka ja Simo. Eniten punkkitartuntoja tulee elo-lokakuussa.

Punkit viihtyvät parhaiten kosteilla, varjoisilla alueilla 5–25 asteen lämpötilassa. Niitä on varsinkin vesistöjen lähettyvillä ja metsissä, mutta myös kaupunkien puistoissa. Suojautuminen on vaikeaa, koska tartuntoja saadaan useimmiten punkin nuoruusmuodon välityksellä. Silloin punkki on kooltaan vain noin 1–2 mm. Näin pientä oliota on vaikea havaita edes helposti nähtäviltä alueilta, kuten reidestä.

Tummiin vaatteisiin punkit hakeutuvat heikommin, mutta vaaleista ne löytyvät helpommin. Pitkät lahkeet ja hihat hidastavat niiden pääsyä iholle, mutta eivät estä sitä kokonaan.

Punkkikarkotteet ja permetriinillä käsitellyt vaatteet vähentävät punkkien tarttumista ihoon. Voit käsitellä myös picnic-huovan tai teltan sisätilat permetriinillä. Vaihtoehtoisesti vaatteisiin voi suihkauttaa alkoholiin uutettuja eteerisiä öljyjä, kuten laventelia, sitruunaruohoa ja eukalyptusta. Jotkut ovat kokeneet lisäksi valkosipulin tuoksun pitävän punkit loitolla.

Metsäretkille kannattaa ottaa mukaan tarraharja. Se on kätevä vaatteissa liikkuvien punkkien pyydystämiseen. Sillä voi ulkoillessa aika ajoin käydä läpi vaatteet sekä lemmikit.

2) Ota rokote

TBE-tapausten määrä on ollut nousussa vuodesta 2019 alkaen. Viime vuonna tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 151 tapausta, kun vuonna 2020 tapauksia oli 91.

TBE:tä vastaan on olemassa rokote. Maksuttoman kolmen rokotuksen sarjan saa paikkakunnilla, joissa tartuntoja on ollut runsaasti. Täyden rokotussarjan saaneiden tehosterokotukset eivät kuitenkaan sisälly rokotusohjelmaan, vaan ne on maksettava itse. Ensimmäinen tehosteannos suositellaan annettavaksi 3 vuoden kuluttua. Rokotetta kannattaa harkita myös, jos matkailet Keski-Euroopassa, jossa TBE-tartuntoja esiintyy paljon.

TBE:n kerran sairastaneille jää yleensä elinikäinen immuniteetti tautia vastaan. Jos et tiedä, oletko sairastanut taudin, voit testata asian vasta-ainetestillä. Jos se on positiivinen, rokotusta ei tarvita.

3) Tee punkkisyyni

Borreliabakteeria kantaa joka 4.–5. punkki. Suomessa arvioidaan esiintyvän noin 7 000 – 8 000 uutta tartuntaa vuosittain.

Tärkeintä borrelioosin torjunnassa on tehdä punkkisyyni. Se tarkoittaa kehon huolellista tarkistamista aina, kun olet oleskellut punkkialueilla. Mikäli mahdollista, riisu vaatteet jo ulkona. Tarkasta sen jälkeen iho. Kiinnitä huomiota taivekohtiin, hiuksiin, korvien taustoihin ja napaan. Pyydä kumppania tai kaveria tarkastamaan selkä. Muista tutkia myös lemmikkien turkki. Käsiin voi laittaa kookosöljyä, jonka hajua punkit inhoavat. Näin ne kenties löytyvät turkista helpommin.

Metsäreissun jälkeen kannattaa käydä lämpimässä suihkussa ja hangata itsensä pyyhkeellä. Näin punkit on helppo tuntea ihossa.

4) Kanna pinsettejä lompakossa

Tavalliset teräväkärkiset pinsetit toimivat punkin poistossa hyvin. Kanna niitä lompakossasi, jolloin apu on aina lähellä. Pinsetti asetetaan punkin kiinnittymiskohtaan, ja punkki vedetään rauhallisesti kohtisuoraan. Pinsettien puuttuessa punkki pitää irrottaa kynsillä, sillä mitä pitempään se on ihossa, sitä suurempi on borrelioosin riski. Yleinen näkemys on, että borreliabakteerin tarttuminen punkista ihmiseen vie noin vuorokauden. Sen sijaan TBE-virus tarttuu välittömästi, joten pikaisestakaan irrottamisesta ei ole apua.

Hävitä punkki heittämällä se tuleen, jos mahdollista. Voit myös laittaa punkin muovipussiin, minkä jälkeen voit murskata sen. Puremakohdan voi pyyhkiä desinfiointiaineella tai oregano- tai timjamiöljyllä, joka tuhoaa bakteereita.

5) Ota puremakohdasta valokuva

Vain noin puolelle borrelioositartunnan saaneista ilmaantuu laajeneva punoittava ihomuutos. Siksi puremakohta on hyvä valokuvata. Mikäli alueella on punoitusta, kannattaa ympäröidä se kynällä, jotta näkee myöhemmin, onko ihomuutos kasvanut. Jos seuraavien päivien aikana ilmaantuu epämääräistä huonovointisuutta, väsymystä, lihas- tai nivelkipuja tai lämpöä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Varhaisvaiheen borrelioosin perushoito on kahden viikon antibioottikuuri. Sillä tauti saadaan yleensä kuriin. Noin 10–15 prosentilla sairaus kuitenkin kroonistuu. Silloin hoito on hankalaa, koska täsmälääkkeitä ei ole.

TBE on enemmistöllä flunssan kaltainen lievä tauti. Vain pienelle osalle kehittyy parin viikon kuluessa korkea kuume, niskajäykkyys, päänsärky ja joskus vakavampiakin neurologisia oireita. Tällöin on mentävä heti lääkäriin. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta sairaalassa annetaan oireenmukaista hoitoa.

Asiantuntija terveystieteiden tohtori Soile Juvonen, Suomen Lyme Borrelioosi ry.

Kommentoi »