Suojaan sateenkaarelta!
Puheenaiheet
Suojaan sateenkaarelta!
Pasi Kiviojan kolumni: "Jotkut pitävät homojutun hyllyttämistä itsesensuurina, mutta sillä termillä on tähän yhteyteen turhan raskas historiallinen painolasti. Minä puhuisin ihan vain nössöilystä."
22.8.2013
 |
Apu

Meillä eletään vain niin, että pojat ovat yhdessä tyttöjen kanssa ja tytöt poikien kanssa. Näin ilmoitti seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa.

Venäjällä otettiin kesällä käyttöön laki, joka kieltää homojuttujen kertomisen alaikäisille.

Isinbajeva puolusti lakia sen jälkeen, kun kaksi urheilijaa oli maalannut protestiksi kyntensä sateenkaaren väreillä Moskovan kisoissa.

”Emme ole koskaan kuulletkaan tämänkaltaisista ongelmista Venäjällä ja emme halua kuulla niistä tulevaisuudessakaan”, Isinbajeva linjasi maansa suhtautumista homoihin.

Naapurimme on ottanut ihmisoikeuksissa aimo harppauksen kohti kivikautta. Tuskin Venäjä on mikään homovapaa vyöhyke maailmassa.

150 miljoonasta kansalaisesta täytyy olla homoseksuaaleja varovaisestikin arvioiden ainakin pari miljoonaa. Mahtaa heillä olla nyt mukavat oltavat poteroissaan.

Vaan eipä ole sydämen sivistys kantautunut kaikille lakeuksille Suomessakaan. Tuoreessa Journalisti-lehdessä kerrotaan, että Sunnuntaisuomalaisen juhannusnumerossa haastateltiin homoseksuaaleja, mutta pohjalaisilla tuli homokiintiö täyteen.

Jutussa neljä 27–69-vuotiasta miestä ja naista kertoi Pride-viikon kunniaksi, miten Suomi on heidän näkökulmastaan muuttunut. Sunnuntaisuomalainen on maakuntalehtien yhteinen sunnuntaisivusto.

Muut lehdet julkaisivat jutun, mutta Ilkka ja Pohjalainen hyllyttivät sen yhteistuumin. Ilkan päätoimittajan mukaan toimitus oli saanut paljon kielteistä palautetta aiemmista jutuistaan, jotka käsittelivät seksuaalivähemmistöjä ja tasa-arvoista avioliittolakia.

Päätoimittajan pakeille oli marssinut useita uskonnollisia lähetystöjä tivaamaan, miksi lehti on kirjoittanut näitä juttuja. Pääkirjoituksissa pitäisi kirjoittaa, että homous on syntiä.

Myös päätoimittajan oma seksuaalinen suuntautuminen oli kyseenalaistettu. Hän teki ratkaisunsa, koska pelkäsi, että ”jotkut äärimmäisen uskovaiset lukijat olisivat pitäneet juhannuksen juttua tahallisena ärsyttämisenä”.

Aika rankkaa painostusta, mutta sen kestämisestä päätoimittajalle maksetaan. Viime vuonna samat lehdet kieltäytyivät julkaisemasta ilmoitusta, jossa kaksi tyttöä halasi toisiaan.

Perusteena oli se, että lukijat saattaisivat luulla tyttöjä lesboiksi. Muille sanomalehdille ilmoitus kyllä kelpasi.

Uskonnollisesta painostuksesta on esimerkki parin vuoden takaa oululaisesta Kaleva-lehdestä. Lehden päätoimittaja piti päänsä kylmänä, kun lehti julkaisi uutisia lestadiolaislasten hyväksikäyttötapauksista.

Kova painostus näkyi muun muassa tilausten hurjana peruutusmääränä, mutta se oli hinta, joka oli maksettava totuuden esille tuomisesta ja hyvästä journalismista.

Päätoimittaja voi tietysti suvereenisti päättää, mitä julkaisee tai jättää julkaisematta. Jotkut pitävät homojutun hyllyttämistä itsesensuurina, mutta sillä termillä on tähän yhteyteen turhan raskas historiallinen painolasti.

Minä puhuisin ihan vain nössöilystä.

Kommentoi »