Suojaa hampaita hapoilta
Terveys ja hyvinvointi
Suojaa hampaita hapoilta
Tiesitkö, että hampaat sietävät vain neljästä kuuteen happohyökkäystä päivässä?
14.5.2015
 |
Apu

Jatkuvia välipaloja kannattaa välttää ja keskittää syöminen muutamaan ateriaan päivässä.

– Puoli tunti kestävä happohyökkäys käynnistyy yhtä lailla omenaviipaleesta kuin kokonaisesta illallisesta, suuhygienisti Sari Maisala Oral Hammaslääkäreistä sanoo.

Runsasproteiininen ruoka on hampaiden kannalta hiilihydraattipitoista parempi vaihtoehto. Se vaatii myös enemmän pureskelua ja antaa kiinnityskudoksille tarpeellista jumppaa, jotta hampaat eivät löysty.

Ruokajuomiksi sopivat parhaiten vesi tai maustamattomat kivennäisvedet. Kahvi ja alkoholi kuivattavat suuta, joten niiden rinnalla kannattaa juoda vettä. Makean syönti kannattaa ajoittaa aterian päätteeksi.

Aterian jälkeinen happohyökkäys voidaan torjua ksylitolipurukumilla tai -pastillilla. Myös kalsiumpitoinen ja pH:ltaan neutraali juusto pysäyttää happohyökkäyksen.

Maisala neuvoo odottamaan syönnin jälkeen vähintään puoli tuntia ennen kuin tarttuu hammasharjaan. Tämä siksi, että happohyökkäyksen aikana hampaan kiille on pehmentynyt ja pinta on altis kulumiselle. Tämä saa hampaat vihlomaan, ja niihin voi tulla helpommin reikiä.     

Happamat mehut, urheilujuomat ja hedelmäpalojen napostelu ovat purukalustolle yhtä haitallisia kuin sokeri. Tuoremehujen happamuus vaurioittaa kiillettä ja päästää hedelmän oman sokerin porautumaan hampaaseen.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »