Tuulilasi

Sunny Car Center ei saanut rahoja kokoon

Sunny Car Center ei saanut rahoja kokoon
Niinhän siinä sitten kävi, että Hämeenlinnaan suurta autokauppakeskusta puuhannut Sunny Car Center ei saanut maa-alueen ostoon tarvittavaa rahamäärää kokoon määräaikaan mennessä.

Hämeenlinnaan suurta autokaupan keskusta suunnitellut Sunny Car Center julkaisi perjantaina 4.7. seuraavanlaisen tiedotteen:

TIEDOTE   4.7.2014

SUNNY CAR CENTERIN JA HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN VÄLINEN TONTTIKAUPPA 4.7.2014

Sunny Car Centerin ja Hämeenlinnan kaupungin ns. Kirstulan kolmion tontin maksu.

Asiasta on keskusteltu yhteisesti Hämeenlinnan kaupungin johdon kanssa ja kauppasumman maksun viivästyksen syy on kansainvälisen rahoituksen aikataulutuksen järjestäminen investorin taholta. Sunny Car Center pyrkii suorittamaan maksun mahdollisimman pikaisesti Hämeenlinnan kaupungille. Palaamme asiaan seuraavaan kaupungin hallituksen kokoukseen mennessä.

Sunny Car Center Hämeenlinna

Markku Ritaluoma

Aikataulun mukaan seuraava Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokous on maanantaina 11.8., eli yhtiö on ilman kaupunginhallituksen päätöstä ottanut maksulle lisäaikaa vähän toista kuukautta. Alun perin kauppasumma piti maksaa kesäkuun loppuun mennessä, mutta maksuaikaa jatkettiin 4.7. saakka. Kauppasumma on 8,4 miljoonaa euroa. Kauppasopimus alueen maakaupasta allekirjoitettii toukokuussa.

Kaupan kohteena olevalta alueelta on kerätty ruokamulta pois. Jäljellä on vain vesilammikkoja ja pusikkoa sekä muutama sepelillä päällystetty ajotie.

Vuokralaisten löytäminen vaikeaa

Ajatus Hämeenlinnaan rakennettavasta suuresta autokaupan keskuksesta tuntui projektin alkuvaiheessa absurdilta. Suunnitellun suuruusluokan liike tarvitsee valtavan määrän asiakkaita, jotta sillä on menestmisen mahdollisuudet. Talouslaman jatkuessa hankkeen onnistumisen edellytykset eivät näytä yhtään paremmilta.

Hämeenlinnalaiset autoliikkeet eivät ole olleet lainkaan innostuneita siirtämään toimintojaan omista ja maksetuista tiloista sinänsä komeisiin mutta myös todennäköisesti kalliisiin vuokratiloihin. Sunny Car Center on pyrkinyt muuttamaan autokauppiaiden mieliä yrittämällä painostaa Hämeenlinnan kaupunkia muuttamaan nykyisin pääosin Kaurialan kaupunginosassa toimivien autoliikkeiden tonttien kaavoitusta siten, että alueelle tultaisiin rakentamaan asuntoja.

Uusi kaava sisltäisi sekä porkkanaa että keppiä. Porkkanapuolta edustaisi se, että tonttien arvo nousisi kaavamuutoksen myötä tuntuvasti. Keppiä taas tulisi siten, että kaavamuutos estäisi olemassa olevia autoliikkeitä kehittämästä toimintojaan omilla tonteillaan.

Autokauppa on elänyt vaikeita vuosia, mutta omissa tiloissaan toimineet liikkeet ovat onnistuneet sinnittelemään huonosta myynnistä huolimatta. On aika ymmärrettävää, että tässä tilanteessa halu sitoutua kalliiden tilavuokrien maksamiseen ei ole kovin suuri.

Hämeenlinnan kaupunki on suhtautunut hankkeesen erittäin myötämielisesti, vaikka epäilevät äänenpainot ovat koko ajan lisäntyneet. Jos hanke toteutuisi kaavaillussa laajuudessaan, se merkitsisi todennäköisesti suurta työpaikkojen lisäystä kaupunkiin.

Epäilyt eivät kuitenkaan ole vailla pohjaa. Liiketoimintaa on suunniteltu sen varaan, että ostajat ympäri Etelä-Suomea lähtisivät Hämeenlinnaan ostamaan autoja uudesta suurmyymälästä. Miksi ihmeessä he tekisivät näin? Mieleen tulee vain yksi mahdollinen syy: Uudessa liikkeessä ostaja pääsisi edullisempiin kauppoihin.

Heti ei kuitenkaan tule mieleen, miten tämä olisi mahdollista. Uusien autojen myyntipalkkiot ovat melkoisen tiukiksi tingityt, joten myyjät tuskin voivat tarjota mittavia alennuksia. Käytettyjen autojen hintataso taas on se mikä on, joten uusi liike tuskin voisi kilpailla paremmilla vaihtohyvityksilläkään.

Liikenneongelma

Kaavailtu liike on nykyisin liikenteellisesti erittäin hankalassa paikassa. Muilta paikkakunnilta tulevat asiakkaat eivät sinne kovin helposti nykyisillä tai edes hieman parannetuilla reitityksillä löydä.

Sunny Car Center onkin puuhannut aktiivisesti alueelle uutta liittymää Helsinki-Tampere moottoritieltä. Ongelmana on, että nykyinen Tiiriön liittymä on kovin lähellä. Liikenneturvallisuuden kannalta on erittäin arveluttavaa sijoittaa kaksi liittymää kovin lähelle toisiaan. Tästä on huonoja kokemuksia Länsiväylältä, jossa Otaniemen ja Tapiolan liittymät olivat lähekkäin. Tilanne saatiin kuntoon vasta kalliilla ja monimutkaisilla uusilla tiejärjestelyillä. Muun kuin Sunny Car Centerin suuntautuvan liikenteen tarpeet eivät kaipaa uutta liittymää nykyisen Tiiriön liittymän pohjoispuolelle.

Ennen elokuuta Suomessa ei muutenkaan tapahdu mitään, joten odotellaan nyt rauhassa paitsi lämpimämpiä ilmoja myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen seuraavaa kokousta Voihan olla, että jostakin ilmaantuu se salaperäinen "ulkomainen investoija", joka uskoo projektiin ja toimittaa rahaa 8,4 miljoonaa Hämeenlinnan kaupungille maksettavaksi.

Tuo summa ei kuitenkaan vielä ratkaise mitään, se on vasta alku. Tontille pitäisi saada myös pystyyn suuri ja kallis rakennus tai rakennuksia. Niihinkin uppoaa miljoona poikineen. Ken elää, se näkee.

Linkkejä:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 4.7.2014
Kommentoi »