Hyviä uutisia terveydestä: Suklaa pidentää ikää, kuitu torjuu antibioottiresistenssiä ja laihdutuslääke voi viedä viidenneksen painosta
Terveys ja hyvinvointi
Hyviä uutisia terveydestä: Suklaa pidentää ikää, kuitu torjuu antibioottiresistenssiä ja laihdutuslääke voi viedä viidenneksen painosta
Tutkimuksen mukaan suklaata säännöllisesti syövät saattavat elää pidempään kuin herkkua karttavat,

Lisävuosia suklaan ystäville

Uusi tutkimus tuo ilouutisia suklaasta pitäville, sillä sen mukaan kaakaopitoista herkkua säännöllisesti syövät saattavat elää jonkin verran pidempään kuin muut. Tosin vaikutus ei ole kovin suuri.

Tutkimuksessa oli mukana 27 000 miestä, joita seurattiin kolmisenkymmentä vuotta. Tuona aikana 22 000 heistä kuoli. Suklaan syömistä kartoitettiin seurannan alussa. Tulosten perusteella kuolemanriski oli 9–16 prosenttia pienempi miehillä, jotka söivät suklaata säännöllisesti. Vertailussa olivat miehet, jotka söivät vähiten suklaata.

Yhteys koski kokonaiskuolleisuutta mutta myös sydän- ja verisuonitautien sekä syövän aiheuttamia kuolemia. Vai­kutus näkyi myös ylipainoisilla ja koleste­roliongelmaisilla.

Samansuutaisia tuloksia saatiin myös 21 tutkimuksen meta-analyysissa, joka kattoi yli 900 000 potilaan tiedot. Tulosten perusteella osa suklaaseen liitetyistä hyödyistä johtui siitä, että suklaata paljon syövien verenpaine oli alempi. Tämä ei kuitenkaan selittänyt tuloksia kokonaan.

Suklaan terveysvaikutuksista on kertynyt vuosien varrella ristiriitaisia tuloksia, mikä luultavasti johtuu tutkittujen suklaiden eroista. Suklaan terveyshyödyt on liitetty lähinnä tummaan, paljon flavonoideja sisältävään suklaaseen. Tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä niukasti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Suklaa sisältää paljon energiaa, mikä voi johtaa lihomiseen. Se puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille. Kohtuus siis suklaassakin!

Lähde: European Journal of Epidemiology

Kuitu estää resistenssiä

Runsaskuituinen ruokavalio voi vähentää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä suolistossa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että paljon vesiliukoista ravintokuitua saavien suolistobakteereissa oli selvästi vähemmän geenejä, jotka liittyvät antibioottiresistenssiin. Kuidun lisäksi tärkeää oli ruokavalion monipuolisuus. Tulokset pitäisi kuitenkin varmistaa vielä kokeellisissa lisätutkimuksissa. Vastustuskykyisiä bakteerikantoja kehittyy antibioottien liiallisen ja turhan käytön takia. Ne aiheuttavat arviolta 1,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Lähde: Mbio

Kertapistos viikossa keventää

Uusi laihdutuslääke tirtsepatidi saattaa laskea painoa jopa viidenneksen vuoden aikana. Tutkimuksessa 2 500 lihavaa potilasta sai kerran viikossa pistoksen tirtsepatidia eri pitoisuuksina tai lumevalmistetta. Tirtsepatidia saaneet laihtuivat 15–21 prosenttia, mutta verrokit vain noin 3 prosenttia. Yli 5 prosentin laihtumista pidetään merkittävänä, ja tähän ylsi 85–91 prosenttia tirtsepatidia käyttäneistä. Isomman lääkeannoksen saaneista joka toinen pudotti jopa 20 prosenttia painostaan. Laihtumisen myötä potilaiden vyötärönympärys pieneni, verenpaine laski ja insuliini- ja kolesterolitasot paranivat. Vielä ei kuitenkaan ei tiedetä, kuinka pysyvää laihtuminen on.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

2 kommenttia