Suedelta tulee uusi albumi. Ja siitä pitää ehdottomasti välittää, väittää Samuli Knuuti
Kulttuuri
Suedelta tulee uusi albumi. Ja siitä pitää ehdottomasti välittää, väittää Samuli Knuuti
Musiikki | Brittipopjengin koreimpana bändinä tunnettu Suede julkaisee seitsemännen albuminsa tammikuussa. Mutta miksi meidän pitäisi enää välittää siitä vuonna 2016?
6.1.2016
 |
Image

1 Night Thoughts on ihan oikea albumi, ei vain kokoelma lauluja. ”Esitimme marraskuussa albumin alusta loppuun kahdella Lontoon keikalla”, Sueden laulaja Brett Anderson kertoo puhelimessa. ”Tunnelma oli todella tarkkaavainen ja harras, ihan kuin koko yleisö olisi tehnyt muistiinpanoja. Lopussa saimme poikkeuksellisen isot suosionosoitukset, mikä lämmitti mieltä, sillä näköjään klippien ja klikkausten maailmassa harkituilla albumikokonaisuuksilla on yhä sijansa.”

2 Ihan varmasti olet joskus tykännyt Suedesta. Jos et ole, isosiskosi ainakin on.

3 Night Thoughts on albumi ja elokuva samassa paketissa. ”Albumin mukana julkaisemme DVD:n, joka sisältää valokuvaaja Roger Sargentin tekemän elokuvan”, Anderson kertoo. ”Se kertoo albumin lailla tarinan miehes-tä, jonka elämä murenee palasiksi. Elokuva on tarkoitettu katsottavaksi albumin soidessa taustalla, mutta koska se on tehty käsi kädessä levyn kanssa, se ei ole soundtrack vaan tasa-arvoinen sisarusteos.”

4 Albumin usealla kappaleella on mukana jousiorkesteri. Monille muille yhtyeille jousisovitukset ovat humalassa levitettyä pakkelia epätoivoisen tilanteen pelastamiseksi, mutta Suedelle ne ovat aina ranskattaren eleganttia ehostusta, bändin ominaislaatua korostavaa juhlavuutta.

5 Brittipopin veteraanit ovat tulossa joukolla takaisin. Blur julkaisi juuri albumin 12 vuoden tauon jälkeen, Stone Roses keikkailee taas ensi vuonna, Pulp keikkailee silloin tällöin yhä ja Oasisin paluusta huhutaan harva se viikko. ”Brittipop oli todella hektistä aikaa popmusiikissa”, Anderson muistelee. ”Se oli niitä hetkiä, kun vaihtoehtoisena pidetty kitarapop tai -rock olikin yhtäkkiä poplistoilla, ja ehkä siksi monen bändin urakaari jäi lyhyeksi kuin listapopartisteilla, joita he tavallaan olivat. Meidänkin piti huilata lähes vuosikymmen ennen kuin pystyimme tulemaan takaisin Bloodsports-levyllä (2013).”

6 Brett Anderson tarvitsee tukeasi, jotta hän voi elää elämänsä loppuun saakka maailman vanhimpana teini-ikäisenä. Night Thoughtsilla hänen äänensä ei ole vanhentunut päivääkään, kuten eivät ole myöskään hänen romanttiset pakkomielteensä androgyynisistä pojista, kaurismaisista tytöistä ja suloisesta ulkopuolisuudesta.

7 Suede-levyjä ei enää välttämättä ilmesty monia. ”Tämä on kaiken kaikkiaan 12. tekemäni albumi, ja jokainen tuntuu aina vaikeammalta tehdä kuin edellinen. Täytyy aina kaivaa syvemmältä, että löytää jotain mitä ei ole aikaisemmin sanonut. Ymmärrän hyvin muusikoita, jotka lakkaavat tekemästä uusia levyjä. On varmaan huojennus, kun voi sanoa itselleen, että nyt riittää, maailma ei enää tarvitse uutta albumia minulta.”

Night Thoughts ilmestyy 22. tammikuuta.

Kommentoi »