Suden hetki
Puheenaiheet
Suden hetki
Susipelko pitää ottaa tosissaan.
21.2.2013
 |
Apu

Susipelko pitää ottaa tosissaan.

Mietin itse, mitä tekisin, jos meidän lähiössämme liikkuisi susia.

Voisinko antaa viisivuotiaan mennä pihalle leikkimään, kun puen pienempää päiväkotia varten? Kävisimmekö lähimetsässä etsimässä muurahaiskekoja? Päästäisimmekö viisivuotiaan vanhemman serkkunsa kanssa jäätelöostoksille lähikioskille?

Pienen lapsen vanhempana ymmärrän huolen susista. Vaikka on selvää, että susi ei ole tappanut Suomessa aikoihin yhtään ihmistä, ei se muuta faktaa: susi on peto. Minä en ainakaan haluaisi, että lähiössämme jolkottelisi hukkia.

Varsinkin kaupungeissa maaseudun susikapinalle naureskellaan. Susia pelkääviä jopa halveksutaan. Sosiaalisessa mediassa olen lukenut useiden älykkäiden ihmisten ilkeitä kommentteja irrationaalisista maalaisista ja susikammoisista äideistä.

Sudet ovat uhanalaisia ja niitä pitää suojella, mutta  suden paikka ei ole taajamassa.

Selvää on, että oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin. Korpioikeutta ei saa hyväksyä. Pelko pitää silti ottaa tosissaan. Silloin kun pelko on aiheellinen, viranomaisten pitää voida reagoida.

Paniikin ja pelon lietsominen on vaarallista. Onneksi vaikuttaa siltä, että suurin osa esimerkiksi Köyliön susitapaamiseen kokoontuneista yritti etsiä oikeasti ratkaisuja. Toimittajamme Yrjö Rautio kirjoitti Köyliön susikapinasta reportaasin tuoreimpaan Apuun.  Sen perusteella perusteella suurin osa kapinoitsijoista vaikuttaa tolkullisilta.

Osin susikohussa ei ole kyse vain susista. Taustalla on suurempi tyytymättömyys, kapina vallitsevia olosuhteita kohtaan. Maaseudulla koetaan aidosti, että kaupungeissa ei ymmärretä muun maan elinolosuhteita. Hätähuuto tuntuu kuuluvan, että keskushallinto hankaloittaa elämää kaupunkien ulkopuolella. Tunne elämänhallinnasta katoaa, kun päätökset tehdään jossain kaukana.

Jotkut paikallispoliitikot ottavat sudet ratsuikseen lietsoakseen herravihaa ja vihaa niin sanottuja päättäjiä kohtaan: he ovat niitä, jotka yllyttävät omankäden oikeuteen. Se on vaarallista ja vastenmielistä touhua.

Mikä sitten olisi paras ratkaisu? Kun tietäisi.

Päättäjien, virkamiesten, poliitikkojen ja median, pitää asettua susikapinallisten asemaan. Mitä he tekisivät, jos takapihalla vierailisi susi?

Kommentoi »