Studebaker Avanti R2 vuosimallia 1963 – Avanti oli Studebakerin yritys luoda jotain poikkeuksellista – Matka 60-luvun Kaliforniasta tämän päivän Suomeen oli pitkä
Minun autoni
Studebaker Avanti R2 vuosimallia 1963 – Avanti oli Studebakerin yritys luoda jotain poikkeuksellista – Matka 60-luvun Kaliforniasta tämän päivän Suomeen oli pitkä
Nuorempi väki ei tunne Studebaker-merkkiä, jonka tarina lyhyeen loppui 1966. Mutta Avanti jäi elämään.
Julkaistu 16.9.2023
Tuulilasi

Joidenkin automallien ja -yksilöiden koko historia on kuin mielikuvituksellisemmasta käsikirjoituksesta. Kuten juttumme yhdysvaltalaisen Studebaker Avanti R2:n vm. 1963 tarina. Auto oli valmistunut Studebakerin South Bendin tehtaalla Indianassa tiistaina 4.6.1963, josta se toimitettiin suureen jälleenmyyjätapahtumaan Las Vegasiin, Casino Stardust -alueelle. Ehkä tähän yksilöön tarttui poikkeuksellista tähtipölyä jo tuolloin? Tapahtuman jälkeen auto toimitettiin Las Vegasista jälleenmyytäväksi Santa Anaan, Kaliforniaan.

Harvinaisen, ahdetun Avanti R2:n ensimmäinen omistaja oli herra Jerry Speich, kun kaupat tehtiin elokuun 17. päivänä 60 vuotta sitten. Dokumenttien mukaan hän antoi vaihdossa Avantiin vuosimallin 1957 Fordin. Kauppakirjoissa Avanti R2 maksoi tuohon maailmanaikaan 5 221,29 taalaa lisävarusteineen. Kyseessä oli varsin kallis auto, sillä esimerkiksi Chevrolet Corvetten hinnat alkoivat tuolloin noin 4 100 taalasta. Mutta Studebaker Avanti oli erityinen uutuus.

”On ollut herkullista rakentaa koko moottori alusta loppuun uudelleen. Studebakerin 289:n kuutiotuuman V8 on kestävää tekoa.”
Leo Belik
Leo Belikin harrastus alkoi moottoripyörien rakenteluista ja jatkui sitten autoihin, joita hänellä on ollut kaksi: aiemmin Pyhimys-Volvo ja nyt Studebaker. Moottoripyörä BSA Gold Star vm. 1954 on edelleen tallissa.
Belik on asentanut Avantiinsa 1963-malliset Halibrand FIA -kilpavanteet.
Kori on lasikuitua, joten peltiosia ei ole tarvinnut hankkia. Väri on Avanti Gray.

Säätäminen

Ennätykset Viritetyllä Avanti R3-versiolla ajettiin vuonna 1962 kaiken kaikkiaan 29 eri nopeusennätystä Bonnevillen suola-aavikolla.

Avanti oli Studebakerin yritys luoda jotakin poikkeuksellista USA:n 1960-luvun automarkkinoille. Kilpailijoina nähtiin esimerkiksi Corvette, mutta ennen kaikkea myös Ford Thunderbird. Studebakerin onnistuminen onkin jäänyt autoilun historiaan. Avanti oli muotoilullinen sensaatio, joka on kestänyt aikaa poikkeuksellisen hyvin. Designlegenda Raymond Loewy tiimeineen loi Avantin vain 40 päivässä, mutta lopputulos on hätkähdyttävän raikas vielä nykyisinkin.

Korimalli on kaksiovinen coupé, ja autoa markkinoitiin USA:n ainoana nelipaikkaisena, suorituskykyisenä ”personal car:ina”. Viimemainitulla haluttiin painottaa, ettei kyseessä missään nimessä ollut perheauto. Paxton-ahtimella varustetussa huippuversio R2:ssa oli 290 SAE-hevosvoimaa ja Avanti oli myös ensimmäinen amerikkalaisauto, johon asennettiin levyjarrut etuakselille. Auton erinomaista suorituskykyä haluttiin korostaa, ja yhtiön virittämällä Avanti R3-versiolla saavutettiin vuonna 1962 maailman nopeimman sarjatuotantoauton titteli. Avanti R3:n huippunopeus oli noin 270 km/h. Studebaker oli jälleen otsikoiden tähti.

”Avantiin saa varaosia yllättävän hyvin, jopa alkuperäisissä pakkauksissa. Joitakin osia olen joutunut ostamaan huutokaupoista.”
Leo Belik
Aistikkaassa sisutuksessa vuorottelevat punainen ja kermanvaalea väri sulassa sovussa.
Nelipaikkaisuus oli Avantin myyntivaltti.
"Personal Luxury Car" tarkoitti muun muassa ehostuksen huomioimista.
”Alkuperäinen kaasutin, joka on valmistettu ahdinta ajatellen, vaatii nähtävästi vielä säätöä. Ei muuta kuin ajoa ja säätöä.”
Leo Belik

Palaamme kuvien autoyksilöön. Ensimmäinen omistaja Jerry Speich luovutti auton pojalleen Martinille vuonna 1969. Martin Speichistä on vielä muisto tuulilasissa olevassa tarrassa. Hän kuului Santa Anan surffikerhoon, ja ajoi Avantilla aina vuoteen 1975 asti. Martinilla oli saattanut olla hieman raskas kaasujalka, sillä auto oli mennyt rikki. Tuon jälkeen Avantia säilytettiin niillä sijoillaan jossakin varastossa vuoteen 1989 asti. Tähtipölyn sekaan alkoi sekoittua maallisempaa tomua. Lopulta koitti päivä, jolloin auto myytiin huutokaupassa kauas syntysijoiltaan. Uusi osoite oli Suomessa.

Avantille tehtiin peruskorjaus ja se museorekisteröitiin maahamme alkuperäisenä. Sen jälkeen autolla ajettiin harvakseltaan aina vuoteen 2021 asti, jolloin sen nykyinen omistaja Leo Belik osti Avantin sen maahantuoneelta henkilöltä. Belik aloitti perusteellisen entisöinnin heti auton saatuaan.

”Minun oli tietenkin saatava tämä futuristinen luomus, kun sellainen oli kerran olemassa ihan meillä Suomessa. Siitäkin huolimatta, ettei auto ollut myynnissä.”
Leo Belik

– Ostohaluun riitti yksi näkeminen yhdessä hetkessä. Olin nimittäin nähnyt Hellaksen Autosarja -purkkakuvassa Studebaker Avantin jo pikkupoikana, ja siinä esiteltiin auto, joka kulki 270 km/h. Jokainen valistunut pikkupoika tunsi Avantin kuvasta, mutta ei tietenkään koskaan nähnyt sitä livenä. Jo pelkkä purkkakuva oli haluttu, Belik kertoo.

– Minun oli siis saatava tämä futuristinen luomus, kun sellainen oli kerran olemassa Suomessa. Halusin entisöidä sen alkuperäiseen tekniseen kuntoonsa. Tiesin, että kyseessä oli ainutlaatuinen Avanti-versio ahtimella, manuaalivaihteistolla ja hyvällä historialla. Niinpä kaupat syntyivät.

– On ollut herkullista rakentaa koko moottori alusta loppuun uudelleen. Studebakerin 289-moottori suunniteltiin huolellisesti kestämään käyttöä, Leo Belik summaa.

4,7 l

Paxton-ahtimen ryydittämän V8-moottorin iskutilavuus on 289 kuutiotuumaa, eli tarkalleen 4 736 cm3. Voimaa kehittyy tällä konstruktiolla noin 290 hevosvoimaa.

Tuottelias mestari

Raymond loewy (1893-1986) oli ranskalaissyntyinen muotoilija, joka asui koko aktiiviuransa Yhdysvalloissa. Haavoituttuaan 1. maailmansodassa Loewy muutti New Yorkiin 1919 luomaan uraa. Loewyn ura olikin täynnä menestystä ja maailmankuuluja muotoja sekä logoja, joita hän tuotti hyvin monelle taholle: muun muassa Air Force One, Concorde, Exxon, Greyhound, Lucky Strike, Nasa ja Shell tukeutuivat Loewyn intuitioon. Superkuuluisan Coca-Cola pullon Loewy suunnitteli uudelleen vuonna 1955. Loewya pidetään koko 1900-luvun teollisen muotoilun henkisenä isänä.

Studebakerilla Loewyn tunnetuin tuote on Avanti. Sen vuosimallia 1963 valmistettiin kaikkiaan 3 834 kappaletta, joista Paxtonin ahtimella ja manuaalivaihteistolla varustettuja R2-malleja 643 kappaletta. Juttumme kaltaista harmaata yksilöä valmistui vain 54 kappaletta. Avantien arvo vaihtelee suuresti version mukaisesti. Arvostetuin on R2-manuaali, jollaisesta maksetaan hyväkuntoisena kansainvälisillä markkinoilla nykyisin noin 50-70 tuhatta dollaria.

Studebaker Avanti R2 Supercharged 289 4-sp. manual vm. 1963

Avantin keulailme on mieleenpainuva. Alkuperäinen mallisarja jäi hyvin lyhyt­ikäiseksi.
  • Moottori V8 edessä pitkittäin, ahdin
  • Iskutilavuus 4 736 cm3
  • Teho 213 kW (290 hv)/5 000 r/min
  • Vääntö 488 Nm/3 4000 r/min
  • Voimansiirto Takaveto, nelinopeuksinen manuaalivaihteisto
  • 0-100 km/h 7,3 s
  • Huippunopeus 190 km/h
  • Kulutus 16,0 l/100 km, CO2-päästöt 371 g/km
  • Mitat Pituus 4 887 mm, leveys 1 786 mm, korkeus 1 367 mm, akseliväli 2 769 mm
  • Omamassa 1 428 kg
  • Hinta 50 000-70 000 €

1 kommentti