Apu

Stockmann yrityssaneeraukseen: Miten käy Suomen tunnetuimman tavaratalon?

Stockmann yrityssaneeraukseen: Miten käy Suomen tunnetuimman tavaratalon?
Pahasti velkaantuneen Stockmannin hallituksen johtoon tuli vuosi sitten Lauri Ratia, joka tunnetaan Terrafamen kohukaivoksen ja Turun telakan pelastajana.
Julkaistu: 16.4.2020
Enemmän kuin pelkkä kauppa, niin kai voi turvallisesti sanoa Stockmannin tavarataloista.
Vaikka kyse on helsinkiläisestä instituutiosta, jolla ei ole myymälöitä pääkaupungin lisäksi kuin Espoossa, Turussa ja Tampereella, nimi lienee tuttu suurelle osalle suomalaisista, kuten myös Helsingin keskustan jyhkeä tavaratalo.
Nyt siitä osasta suomalaista kauppaa on vaarassa tulla pelkkää historiaa. Yhtiö hakeutui viime viikolla yrityssaneeraukseen.
Stockmann on ollut talousvaikeuksissa jo vuosia. Niitä on ratkottu muun muassa siten, että yhtiö myi pari vuotta sitten perinteisen herkkuosastonsa – siis elintarvikemyymälänsä – S-ketjulle.

Kilpailu verkkoasiakkaista meni penkin alle

Vuosi sitten yhtiön hallituksen johtoon tuli Lauri Ratia, hallitustyön veteraani, joka on ollut pelastamassa muun muassa Turun telakkaa ja Terrafamen kohukaivosta.
Yhtiön ongelmat ovat suuria. Se on muun muassa velkaantunut pahasti, minkä vuoksi koronavirusepideamian aiheuttama asiakaskato on iskenyt siihen pahasti.
Yksi yrityksen pitkän ajan ongelmista on ollut se, ettei se ole pärjännyt  riittävän hyvin kilpailussa verkkoasiakkaista.
Stockmann piti perinteisen puolivuosittaisen Hullut Päivät -ostosriehansa tänä keväänä pelkästään verkossa. Ilmoitus yhtiön kassan tyhjenemisestä ja yrityssaneeraukseen hakeutumisesta tuli heti tapahtuman päättyttyä.

Saneeraus ei vielä ole Stockmannin loppu

Saneeraus ei vielä tarkoita perinteikkään yhtiön loppua. Yrityssaneerauksella yritetään päästä yli pahimmasta ja pitää firma toiminnassa.
Riittävän osan velkojista pitää suostua siihen, ja tuomioistuimen pitää arvioida, että kyse on vain tilapäisestä maksukyvyttömyydestä. Stockmannin mukaan sen velkojista yli puolet hyväksyy saneerauksen, minkä pitäisi riittää menettelyn aloittamiseen.
Käytännössä yrityssaneerauksessa velkojat luopuvat osasta saataviaan, ja saneerattava yritys voi joutua myymään osan liiketoiminnastaan.
Stockmannin mukaan tavaratalot ja verkkokauppa toimivat saneerauksesta huolimatta.
Kommentoi »