Apu

Stefan Löfven ja ruotsalainen ratkaisu

Stefan Löfven ja ruotsalainen ratkaisu
Pääministeri Stefan Löfven mieluummin vetoaa kuin pakottaa. Hän on Avun viikon henkilö.
Julkaistu: 30.3.2020

Ruotsin demaripääministeri Stefan Löfven sai poikkeuksellisesti pitää suoran tv-puheen viime viikolla. Hän kehui ruotsalaisten yhteishenkeä mutta varoitti, että tiukempia koronarajoituksia voi tulla nopeastikin. Kansanterveysviraston johtava epimologi Anders Tegnell esitti mahdollisuutta ”eristää pieniä alueita”.

Lainsäädäntö ei tunne poikkeustilaa

Siinä missä moni maa lähti tiukkoihin rajoitustoimiin, Ruotsi on yrittänyt pitää yhteiskunnan toiminnassa. Demokratian periaatteet ja talouden selviytyminen katsotaan tärkeiksi. Vain yli 500 henkilön kokoontumiset ja EU-alueen ulkopuolisten matkailijoiden maahantulo oli kielletty maaliskuun lopulla. Ala- ja yläkoulut, ravintolat ja harrastuspaikat olivat auki. Lainsäädäntö ei edes tunne poikkeustilaa.

– Kansalaisten perusoikeudet ja asiantuntijatieto ovat arvossaan. Ruotsissa kuunnellaan epimologeja ja lääkäreitä. Armeijakin on alisteinen parlamentarismille, arvioi globaalin turvallisuuden tutkimusohjelman vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Kokemusta tiukasta paikasta

Myös Ruotsissa on siirrytty etätöihin. Kaupungit ovat hiljentyneet, ja riskiryhmien suojelua korostetaan. Media ja yleinen mielipide ovat olleet melko vahvasti Ruotsin linjan takana, ja kaikki puolueet allekirjoittavat sen pääpiirteittäin. Tilanne on jo voinut muuttua, mikäli tartunnat ja menehtyneiden määrä ovat kas­vaneet rajusti.

Stefan Löfvenillä on kokemusta tiukasta paikasta sikäli, että hänen toinen hallituksensa saatiin tammikuussa 2019 pystyyn vasta neljän kuukauden neuvottelujen jälkeen. Hallinnon vaihtoehdot koronakriisissä riippuvat siitä, miten epidemia kehittyy.

– Ruotsissa on myös valmius tehdä nopeita muutoksia, ja ne yleensä hyväksytään, Salonius-Pasternak sanoo.

Stefan Löfven

  • 62-vuotias pääministeri ja Ruotsin sosialidemokraattien puheenjohtaja.
  • Aiemmin ammattiliitto IF Metallin johtaja.
  • Naimisissa, kaksi bonuslasta.

Kommentoi »