Stadin Skoude Johanna Sinivuori: ”Naisten ei tarvitse aristella poliisin ammattia”
Puheenaiheet
Stadin Skoude Johanna Sinivuori: ”Naisten ei tarvitse aristella poliisin ammattia”
Järjestyksessään 11. Stadin Skoude on Hälytys- ja valvontayksikössä työskentelevä komisario Johanna Sinivuori.
1Kommenttia
Julkaistu 26.2.2018
Apu

Vuonna 2008 Helsingin poliisi alkoi jakaa vuosittaisia kunniapalkintoja laitoksen palveluksessa olevalle poliisille, joka on usean vuoden ajan toiminut aktiivisesti turvallisen Helsingin puolesta.

Ensimmäiseksi Stadin skoudeksi valittiin vuonna 2008 ylikonstaapeli Timo Ruuska järjestyspoliisista, tänä vuonna järjestyksessä 11. palkinto annettiin hälytys- ja valvontayksikössä työskentelevälle komisario Johanna Sinivuorelle. Valinnan tekee aina Helsingin poliisikomentaja.

45-vuotias Johanna Sinivuori on ollut poliisina 15 vuotta, sitä ennen valmistunut Sinivuori oli valmistunut kauppatieteiden maisteriksi ja työskennellyt kaupallisella alalla.

- Aiempi työni eli papereiden pyörittely ja sisätyö eivät oikein tuntuneet omalta, halusin enemmän toimintaa. Minulla on muutamia poliisi-tuttuja ja heidän kauttaan oli muodostunut jonkinlainen kuva poliisin ammatista; se on ennen kaikkea sosiaalista työtä, jossa saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Jokainen päivä on myös erilainen. Se houkutteli.

- Eikä päivääkään ole kaduttanut, että lähdin itselleni tuntemattomalle alalle!

Sinivuori oli Helsingin poliisilaitoksella ensimmäisen kerran töissä nuorempana konstaapelina marraskuussa 2003. Valmistuttuaan poliisikoulusta keväällä 2005 hän sai vanhemman konstaapelin viran Itäkeskuksen poliisipiiristä. Hän on myös ensimmäisiä naispoliiseja, jotka saivat ylikonstaapelin viran kentällä ilman poliisihallinnon alipäällystötutkintoa, koska hänellä oli ennestään ylempi korkeakoulututkinto.

Vuoden 2016 alusta Sinivuori on työskennellyt kenttäkomisariona eli tänä päivänä hän johtaa kenttätoimintaa Helsingin pohjoisella alueella sekä myös poliisin toimintaa kaupungin suurtapahtumissa kuten uudenvuodenaattoina, itsenäisyyspäivinä, pride-kulkueiden aikaan sekä Stadin derbyissä.

Helsingin poliisin perinnepäivänä 15.2 uudeksi Stadin Skoudeksi valittiin komisario Johanna Sinivuori, liikuntaa harrastava itähelsinkiläinen, joka nollaa työasiat päästään pyöräilemällä työmatkat.

- Työn haasteet ovat tänä päivänä erilaiset kuin urani alkuaikoina. Perustyö on pysynyt toki samana, mutta yleiset uhkakuvat ovat aivan eri luokkaa kuin vain muutama vuosi sitten. On esimerkiksi oltava tietoinen, että terroristiset hyökkäykset ovat mahdollisia myös Suomessa. Se täytyy huomioida kaikessa toiminnassa.

Alkoholin lisäksi kaduilla näkyy myös sekakäyttö sekä muut päihteet.

- Teknologia on kehittynyt ja yleistynyt viime vuosina valtavasti. Sosiaalinen media haastaa poliisia päivittäin. Poliisilla on oltava lehmän hermot kaikissa tilanteissa, koska melkein kaikilla on puhelimessa kamera. Mitään ei voi tehdä ilman, että joku huomaa ja kuvaa. Nykyisin jotkut jopa kuvaavat ensin ja auttavat vasta sitten. Toki teknologiassa on paljon myös hyvää. Tieto kulkee nopeasti, eikä katvealueita juuri ole.

Väkivallassa on tapahtunut jopa pientä notkahdusta alaspäin. Uutena haasteena on kulttuurien väliset törmäykset maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välillä. Myös poliisit ovat joutuneet opettelemaan, miten toimia eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

Onko maailma tottunut naisiin poliiseina?

- Kyllä on, ainakin länsimaissa. Tällä hetkellä poliisissa panostetaan siihen, että poliisin ammattiin hakeutuisi ihmisiä erilaisista taustoista. Esimerkiksi eri kielten osaajat olisivat tervetulleita hakijoita poliisiammattikorkeakouluun.

Itä-Helsingissä asuvalle komisario Sinivuorelle liikunta on tärkeä harrastus.

- Pyöräilen työmatkat kesät talvet ja siinähän se pää nollaantuu, tai ainakin melkein. Esimiestehtävissä jutut seuraavat vähän kotiin päinvastoin kuin kenttätyössä, missä haalareita riisuessaan riisuu samalla myös työasiat.

- Pääkopalle tekee oikein hyvää myös omistaa muitakin kavereita kuin vain poliiseja.

Stadin Skoudeksi valitseminen ei tuo Sinivuoren mukaan työhön mitään velvoitteita, mutta sen merkitys on valtavan suuri, sillä kiitos ja kunnianosoitus tulee työkavereilta. Valinta julkistettiin 15.2 poliisin perinnepäivänä.

Merkittävää on se, että Sinivuori on ensimmäinen nainen, jolle kunniamaininta on annettu.

- Jos joku ottaa tästä onkeensa, että nainen pärjää poliisina, niin sehän vasta olisikin hienoa. Haluan sanoa, että naisena en ole ikinä kohdannut työyhteisössä ennakkoluuloja tai syrjintää, pikemminkin päinvastoin. Eli naisten ei todellakaan tarvitse aristella poliisin ammattia, komisario Sinivuori sanoo.

kuva: Helsingin Poliisilaitos

1 kommentti