Apu

Spike Lee Avun erikoishaastattelussa: ”Jasper Pääkkönen oli niin uskottava, että pidin häntä aitona Ku Klux Klanin jäsenenä”

Spike Lee Avun erikoishaastattelussa: ”Jasper Pääkkönen oli niin uskottava, että pidin häntä aitona Ku Klux Klanin jäsenenä”
Spike Lee on käsitellyt toistuvasti rasismia elokuvissaan ja kokee, että monet niistä ovat olleet aikaansa edellä. Kaveriaan Jasper Pääkköstä hän kiittelee saunakokemuksesta ja siitä, että hänen elokuvansa kiinnostavat aiempaa enemmän Suomessa.
Julkaistu: 25.8.2020

Spike Lee, 63, on kuin elokuvansa: poliittinen ja huumorintajuinen. Kun hän innostuu, häntä ei pysäytä mikään.

Palataan kahden vuoden päähän elokuuhun 2018. Täpötäydessä kokoushuoneessa Los Angelesissa hän kertoo, miksi valitsi Jasper Pääkkösen näyttelemään BlacKkKlansman-elokuvan rasistista Felix Kendricksonia.

Ennen koe-esiintymistä Pääkkönen ei ollut Leelle tuttu, mutta amerikkalaisittain kummallinen sukunimi ihmetytti ohjaajaa, ja vielä enemmän hän hämmentyi, kun kasvokuvan mukana ei ollut työhistoriaa.

– Ajattelin, että se oli roolittajani Kim Colemanin keksimä pila. Luulin, että Jasper on Georgiasta tai Mississippistä. Hän oli niin uskottava, että pidin häntä aitona Ku Klux Klanin jäsenenä. Olin todella yllättynyt, kun kuulin, että hän on Helsingistä Suomesta, Lee kertoi ja lisäsi, että nykyään Jasper on hänen kaverinsa.

Vieläkin ajankohtainen Do the Right Thing – kuuma päivä toi Spike Leelle parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuuden vuonna 1990.

Lee palkkasi Pääkkösen rooliin siltä istumalta.

– Hän teki nappisuorituksen. Rakastan sitä, kun näyttelijä, josta en ole kuullut aiemmin, yllättää minut. Innostun niin, että hypin ylös ja alas.

Energinen Lee ei malttanut lopettaa Pääkkösestä puhumista siihen. 

– Heti koe-esiintymisen jälkeen hän palasi mukavaksi omaksi itsekseen. Hän ei todellakaan ole elokuvan pelottava Felix. Myöhemmin sain tietää, että hän on iso tähti Suomessa ja vuoden kalamies, Lee kertoo.

Pressitilaisuuden loputtua Lee vielä kysyi, että miten Jasperin sukunimi lausutaan suomeksi. Samalla hän teki mahtavan mainoskampanjan Pääkköselle, sillä tilaisuuden jälkeen elokuva-alan ammattilaiset kyselivät lisätietoja suomalaisnäyttelijästä.

Lee sai ensimmäisen Oscar-patsaansa, opiskelijaelokuvapalkinnon, vuonna 1983 koulun lopputyöstään Joe’s Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads. Hänet kuvattiin samana vuonna Italiassa.

Onnellinen lapsuus Brooklynissa

Näyttelijä-käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Shelton Jackson Lee syntyi Atlantassa, mutta kasvoi New Yorkin Brooklynissä. Hän kuvailee lapsuuttaan onnelliseksi. Siitä saa tuta vuonna 1994 ilmestyneessä elokuvassa Crooklyn.

– Vuonna 1968 muutimme Cobble Hillin alueelta paritalosta ruskeakivitaloon Fort Greeneen. Silloin asunnot olivat vielä edullisia.

"Äiti kaipasi seuraa elokuviin ja Broadway-näytelmiin, ja hän otti minut ja kolme nuorempaa sisarustani mukaansa katsomaan niitä."

– Nuoruuteni oli huolettomampi kuin tämän päivän lasten, sillä huumeet tai aseet eivät kuuluneet katukuvaan samassa määrin kuin nykyään. Meillä oli korkeintaan leikkiaseita ja vesipistooleja.

Hän peri innostuksen elokuviin taideopettajaäidiltään Jacquelinelta. Äiti antoi pojalleen lempinimen Spike. Se jäi käyttöön.

– Äiti kaipasi seuraa elokuviin ja Broadway-näytelmiin, ja hän otti minut ja kolme nuorempaa sisarustani mukaansa katsomaan niitä. Kesät vietimme yleensä mummolassa, ja silloin kävimme viikoittain kirkossa. Meitä kannustettiin aina ilmaisemaan mielipiteemme. Lapsuudessa oppimani asenne näkyy vieläkin elokuvissani.

Vuonna 2016 Yhdysvaltain elokuva-akatemia antoi Leelle kunnia-Oscarin. Vuonna 2019 hän voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon ohjaamastaan elokuvasta BlacKkKlansman.

Äiti kuoli, kun Spike oli 20-vuotias. William-isä oli jazzmuusikko.

–  Häneltä opin, mitä taiteilijan ylpeydellä tarkoitetaan. Hän oli ääripäiden ihminen. Kun tekniikka kehittyi, hän kieltäytyi soittamasta sähköbassoa. Sen takia hänen työnsä vähenivät. Sillä oli dominoefekti, sillä äitini piti tehdä aiempaa enemmän töitä, jotta pärjäsimme. Mutta isäni ei miettinyt sitä.

Isältä on perua Spike Leen innostus urheiluun.

–  Hän pelasi koulussa amerikkalaista jalkapalloa, koripalloa ja baseballia. Myöhemmin hän opetti niitä minulle.

Nuorena miehenä Spike haaveili baseballurasta kakkospesällä New York Metsissä. Se jäi unelmaksi.

– Minulla ei ollut urheilijan fysiikkaa, mutta sydämeni oli täysillä mukana.

Spike Lee, Jasper Pääkkönen ja Adam Driver elokuvan BlacKkKlansman kuvauksissa.

Kansalaisoikeusliikkeen kasvatti

Spike Leen lapsuutta ja nuoruutta värittivät kansalaisoikeusliike, naisasialiikkeen toinen aalto, Vietnamin sota, seksuaalinen vallankumous ja hippikulttuuri. Ne muokkasivat hänestä poliittisesti kantaa ottavan kulttiohjaajan ja mielipidevaikuttajan.

– Muistan mellakat sen jälkeen, kun Martin Luther King Jr. ammuttiin, Vietnamin-sodan vastaiset marssit ja sen kuinka Nixon erosi presidentin virastaan. Seurasimme sodan kulkua paikalliskanavalta numero seitsemän.

Opinnot veivät hänet takaisin synnyinseuduille Atlantaan, ja hän valmistui Morehouse-collegesta keväällä 1979. Seuraavana syksynä hän aloitti elokuvaopinnot New Yorkin yliopistossa.

–  Minua onnisti, koska sain harjoittelupaikan kesäksi Columbia Pictures -studiolta Los Angelesista.

"Valkoisilla näyttelijöillä oli vaikeuksia laukoa rasistia sanoja. Vakuutin, että kyse ei ole heistä vaan heidän hahmoistaan. Jasper ei pelännyt."

Se oli hänen ensimmäinen matkansa enkelten kaupunkiin.

– Menin katsomaan Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan puolenpäivän näytökseen Cinerama Dome -elokuvateatteriin Sunset Boulevardille. Leffa teki minuun vaikutuksen ja on vieläkin yksi parhaista elokuvakokemuksistani. Muistan vieläkin, kuinka otettu olin äänitehosteista ja erityisesti helikopterien äänistä, Spike Lee kertoo.

Toinen elokuva, joka on jäänyt elävästi hänen mieleensä, on Humphrey Bogartin tähdittämä ja John Hustonin ohjaama, vuonna 1948 valmistunut klassikko Sierra Madren aarre.

– Se opetti, kuinka katalaa ahneus on. Rauha ja rakkaus unohtuvat, kun kysymyksessä on raha.

Crooklyn-komedia (1994) perustuu Leen lapsuuteen. Se kuuluu hänen Brooklyn aiheisiin elokuviinsa She’s Gotta Have It, Do the Right Thing, Crooklyn, Clockers, He Got Game ja Red Hook Summer lisäksi.

Näin elokuvan budjetti pysyy hanskassa

Ennen kaikkea Lee on luennoitsija. Hän on ollut elokuvataiteiden opettaja vanhassa opinahjossaan New Yorkin yliopistossa yli 25 vuotta.

Sivutoiminen opettaja tuntee olonsa kotoisammaksi luennoitsijana kuin haastateltavana, siksi hän nousee seisomaan kesken keskustelun. Välillä hän puhuu kuin myyntimies, toisinaan hän haastaa ja kyseenalaistaa ja muistuttaa opettajaa esimerkiksi kysymällä, oletko tarkistanut faktat.

– Yritän noudattaa elokuvissani samoja ohjeita kuin annan oppitunneilla. En tee leffojani valmiilla formaatilla, sillä haluan yllättää katsojat. Budjetti pysyy yleensä hallinnassa, kun valmistautuu hyvin, harjoittelee eikä anna kuvauspäivien venyä ylipitkäksi ja kuvaa elokuvan alle kuukaudessa.

Spike Lee avioitui vuonna 1993 juristi Tonya Lewisin kanssa. Heillä on kaksi lasta, tytär Satchel ja poika Jackson. Tonya Lewis Lee tuotti pari vuotta sitten Netflix-sarjan, jonka inspiraatio on elokuva Do the Right Thing – kuuma päivä.

Oppilailleen hänellä on selkeä viesti.

– Sinua on onnistanut, jos ammattisi on intohimosi. Useimmilla ihmisillä ei ole yhtä hyvä tuuri.

Lee ei ole koskaan kadottanut intohimoa elokuvia kohtaan. Mutta kun hän kuvasi ensimmäisen kokopitkän elokuvansa seksuaalisesti vapaasta naisesta ja tämän kolmesta kumppanista, She’s Gotta Have It (1986), hän sanoo, ettei hänellä ollut hajuakaan, mitä teki.

– Silloin en vielä ymmärtänyt, kuinka työskennellä näyttelijöiden kanssa. Ohjaajana turvaudun kaikkiin mahdollisiin keinoihin, mutta yritän olla huutamatta. Tosin olen minä urani aikana myös huutanut, jos en ole ollut tyytyväinen.

Spike Lee ohjasi Michael Jacksonin musiikkivideot They Don’t Care About Us (1996) ja This Is It (2009) sekä Bad 25 -dokumentin (2012). Hän kutsui videoitaan lyhytelokuviksi.

Yleisö löysi Spiken vanhat teokset uudestaan

Vuonna 1989 ilmestyi yhä ajankohtainen elokuva Do the Right Thing – kuuma päivä. Sen tapahtumat sijoittuvat kesän kuumimpaan päivään Brooklynissa, jossa naapureiden poliittiset kannanotot kärjistyvät mellakoinniksi, ja nuori Radio Raheem kuolee poliisin kuristusotteessa.

– Elokuva on nykyään klassikko, mutta silloin minua syytettiin yllyttämisestä mellakoihin.

Vuosien saatossa elokuvan merkitys on kasvanut. Vuonna 2015 kadunpätkä, jossa elokuvaa kuvattiin, nimettiin Do the Right Thing Wayksi.

– Olen tehnyt monia elokuvia, joita ihmiset eivät ole ymmärtäneet, kun ne julkaistiin. BlacKkKlansmanin menestyksen jälkeen yleisö on löytänyt uudestaan vanhemmat elokuvani. Ja kuka muu nostaisi kissan hännän pöydälle, ellei kissa itse, joten sanon, että monet elokuvani ovat olleet aikaansa edellä. Nyt ihmiset huomaavat, että en keksinyt niiden tapahtumia hatusta..

Spike Lee ja Denzel Washington aloittivat yhteistyön vuoden 1990 musikaalisessa elokuvassa Mo’ Better Blues. Se on jatkunut leffoilla Malcom X (1992), He Got Game (1998) ja Inside Man (2006).

Rasismin monet kasvot

Lee jatkoi rasismin käsittelemistä eri näkökulmista. Vuoden 1991 filmissä Viidakkokuume hän uppoutui aiheeseen monimutkaisen rakkaustarinan kautta. Vuotta myöhemmin ilmestyi tarina pikkurikollisesta, josta muokkautui radikaalijohtaja Malcolm X. Sen pääosan esittäjä Denzel Washington sai roolista Oscar-ehdokkuuden.

– Kaikilla elokuvilla ei tarvitse olla poliittista sanomaa. Ne voivat olla myös täyttä viihdettä, hän vastaa kysymykseen, pitääkö elokuvien ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Spike Lee kehotti yleisöä nauramaan BlacKkKlansmanin Los Angelesin ensi-illassa. Vaikka rikosdraaman aihe on rasismi – musta poliisi soluttautuu Ku Klux Klanin joukkoihin – on tarinassa myös huumoria.

– Sekä BlacKkKlansmania että Do the Right Thingiä kuvatessa valkoisilla näyttelijöillä oli vaikeuksia laukoa rasistia sanoja. Vakuutin, että kyse ei ole heistä vaan heidän hahmoistaan. Jasper ei pelännyt vaan kysyi, että onko tämä osa roolia. Kun vastasin myöntävästi, hän sanoi, että ok, tehdään se sitten ja uppoutui täysin tarinaan.

Elokuvalla oli myös toisenlainen efekti. Sen nähtyään tuntemattomat lähestyivät afroamerikkalaisia ja halusivat halata heitä.

Spike Lee vieraili Suomessa vuonna 2018. Presidentti Sauli Niinistö ja Lee matkustivat samalla koneella New Yorkiin.

Lentokoneselfie Sauli Niinistön kanssa

Kun Lee ja Pääkkönen tutustuivat paremmin, suomalaistähti kutsui elokuvaohjaajan kotimaahansa. Lee piti lupauksen ja sai raivattua kalenteristaan tilaa viikonloppureissulle syyskuussa 2018.

Rakkautta ja anarkiaa -filmifestivaali oli käynnissä samaan aikaan. Ennen matkaansa Spike mietti, että hän ei ole kalamiehiä eikä myöskään ui.

– Uskon elämäni Jasperin käsiin, hän vitsaili.

Spike kävi saunomassa Pääkkösen omistamassa saunaravintola Löylyssä ja piti luennon Bio Rex -elokuvateatterissa.

New Yorkiin hän lensi takaisin samalla koneella kuin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Siitä on todisteena selfie. Myöhemmin Spike ja hänen vaimonsa Tonya kehuivat Suomen-matkaa ja varsinkin saunakulttuuria Kultainen maapallo -gaalan punaisella matolla.

Chi-Raq (2015) kertoo väkivallasta Yhdysvaltain murhapääkaupungissa Chicagossa.

Lee voitti parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon BlacKkKlansman-elokuvasta. Seuraavana aamuna hän lähti Thaimaahan kuvaamaan uusinta elokuvaansa, Netflixin Da 5 Bloods. Ja niin kuin Lee lupasi, yhteistyö Pääkkösen kanssa jatkui. Jasper esittää elokuvassa sivuosaa, suomalaista Seppoa.

Elokuva kertoo Vietnamin sodan veteraaneista, jotka palaavat vuosikymmeniä myöhemmin sotatantereelle etsimään haudattua aarretta.

– Annoin Jasperille vapaat kädet kehittää hahmolle taustan. Hänenhän piti olla kotoisin jostain.

Samalla hän kiittää Jasperia ja lupaa, että kaverusten yhteistyö jatkuu.

– Hän on tehnyt minua ja elokuviani tutummiksi Suomessa.

"Paras tapa muuttaa maailmaa on äänestää ja kasvattaa lapset rakastamaan eikä vihaamaan."

Seuratkaa Yhdysvaltojen tapahtumia!

Lee on puhunut vuosikymmeniä ennakkoluuloista vähemmistöjä kohtaan.

– Olen tehnyt elokuvia aiheista, jotka olen halunnut kertoa juuri sinä ajankohtana. Ensimmäinen poliittinen elokuvani oli filmikoulussa, vuonna 1980 kuvattu The Answer. Se kertoi nuoresta mustasta käsikirjoittajasta, joka palkattiin tekemään uudelleenfilmatisointi elokuvasta The Birth of a Nation.

Se aiheutti kohua koulussa. Alkuperäinen David Wark Griffithin vuonna 1915 valmistunut mykkäelokuva Kansakunnan synty sijoittuu Yhdysvaltain sisällissotaan ja sitä seuranneeseen Etelävaltioiden uudelleenrakentamiseen, ja siinä ihannoitiin valkoisten ylivaltaa. Koulun johto koki, että omalla versiollaan Lee hyökkäsi elokuvahistorian merkkihenkilöä vastaan.

Leen uusin elokuva, sotadraama Da 5 Bloods, kertoo neljästä Vietnamin sodan veteraanista, jotka palaavat vuosikymmenien jälkeen vanhalle sotatantereelle etsimään piilotettua aarretta. Kuvassa ohjaaja Spike Lee (vas.) sekä näyttelijät Isiah Whitlock Jr, Delroy Lindo, Jonathan Majors, Clarke Peters ja Norm Lewis.

– Tiedän, mitä sorto on. Sitä on tapahtunut koko elämäni ajan, mustia, latinoja, intiaaneja ja naisia kohtaan. Ja sitä tapahtuu ympäri maailman. Kolonialismi on yksi esimerkki siitä. Siirtomaa otetaan haltuun ja alkuperäiskansa epäinhimillistetään. On tärkeää, että ihmiset seuraavat, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu. Mutta vielä tärkeämpää on seurata oman maan tapahtumia.

Hän uskoo, että rasismi on opittua.

– Taide voi muuttaa maailmaa. Mutta missä mittakaavassa, se on keskustelu erikseen. Paras tapa muuttaa maailmaa on äänestää ja kasvattaa lapset rakastamaan eikä vihaamaan.

Omille lapsilleen hän yrittää opettaa historiaa.

– He elävät erilaisessa maailmassa kuin minä. He lukevat, jos lukevat, nuoruuteni tapahtumista historiankirjoista tai näkevät niitä dokumenteissa tai elokuvissa. He taas opettavat minulle uusia trendejä.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »