Spelinainen Riitta Väisänen
Puheenaiheet
Spelinainen Riitta Väisänen
Vastikään 60 vuotta täyttänyt Riitta Väisänen on elänyt poikkeuksellisen elämän missivuosista televisiotyöhön. Vuodet eivät ole muuttaneet kahta asiaa: Riitalle ominaista logiikkaa ja omistautumista hevosille.
Julkaistu 15.8.2014
Apu

Helsinkiläisellä huoltoasemalla on meneillään kesällä 2014 Speden legendaarisen sketsin liveversio, 39 vuotta Riitta Väisäsen ensimmäisen kauneuskilpailun jälkeen ja 29 vuotta ensimmäisen Kymppitonni-lähetyksen jälkeen.

Näin se menee: Riitta Väisänen selvittää seikkaperäisesti huoltoaseman henkilökunnalle logiikkaansa, jonka mukaan kaikkien ruokaseurueensa jäsenten jättäessä jälkiruokakahvinsa väliin, hänen tulisi saada tilalle ilmainen Eskimo-puikko.

Tukka heiluu totutusti ja kuvausmeikissään Riitta on samanlainen kuin kaikki vuosikymmenet televisiossa. Puhelimen soidessa spektaakkelia seuraa jo koko huoltoaseman henkilökunta sekä paikalla olevat asiakkaat. Kuin tilauksesta soittaja on Riitan sisar Lea Geselle.

– Tää on Gesseli Lettunen, mun sisko, ootas mä vastaan, Riitta ilmoittaa kuulijakunnalleen ja vastaa puhelimeen jatkaen lennokasta jutustelua tukkaansa heilauttaen.

Tässä vaiheessa huoltoasemalla hekotellaan hyväntuulisesti jo molemmin puolin tiskiä ja kuten yleensä, Riitta saa myös tahtonsa lävitse ja jäätelöpuikon itselleen.  Esiintyjä ottaa yleisönsä vakuuttavasti ja vielä ennen poistumistaan Riitta jää kiittelemään paikan ruokaa.

Tässä vaiheessa kuvauspäivää myöhästymisiä on tullut useissa eri vaiheissa.

Vilhelmina, 19, koettaa hoputtaa äitiään liikkeelle, ja puhelimessa koputtaa kolmatta kertaa Riittaa tavoitteleva toimittaja 60-vuotishaastattelun tarkistusta odottaen. Ympäröivä maailma on pääsääntöisesti joustajan roolissa Riitan polveilevassa arjessa.

Kesäisenä lauantaina 1975 Väisäsen sisaruksilla oli meneillään koko heidän loppuelämäänsä viitoittava ilta. Heinolan seudulla Riitta ja Lea lähtivät saunan jälkeen ajelemaan Riitan poikaystävän kanssa kohti tanssilavaa ja yllättäen paikan päällä oli käynnissä kauneuskilpailu, johon Lea patisti sisarensa päättäväisesti osallistumaan.

Lopputulos oli selvä: Riitta voitti ja seuraavana aamuna hevostallin sijaan vuorossa oli bikinikuvaus.

Liikkeelle lähti lumipalloilmiö, joka vei Riitan Sanelma Vuorteen mannekiinikoulun kautta vuoden 1976 Miss Suomi -kisoihin, joissa ennakkosuosikista tuli ensimmäinen perintöprinsessa ja edelleen vuoden 1976 Miss Eurooppa.

1980-luvulla Riitta jäi suomalaisten mielenmaailmaan lopullisesti: Kymppitonni-formaatti sekä säännölliset vierailut Pertti ”Spede” Pasasen tuotannoissa tekivät Riitasta koko kansan persoonan.

Pasasen kuuluisat Naisen logiikka -sketsit saivat innoituksensa Väisäsestä. Riittaa seuratessa se ei ole yllätys.

– Mähän olin nuorena itse ihan hirveän kiltti ja joustava, mutta sitten kerran olin yhden kuuluisan suomalaisnaisen kanssa kuvauksissa ja järkytyin sen kiroilusta ja käytöksestä muutenkin. Silloin mietin, että kai mullakin voi välillä olla muutamia vaateita, Väisänen kuvailee itseään ja jättää kuulijalle vastuun kommentin sketsipitoisuudesta.

Riitan hylättyä aikanaan kaksi eurooppalaista huippuluokan mallitoimistoa missikeisari Claude Berr totesi, että Riitalla on suuri henkilökohtainen ongelma: hevoset. Totta on, että hevoset ovat seuranneet Riitan elämää pienestä pitäen.

– Kaksivuotiaana ratsastin pyörillä vedettävällä lelukoiralla, rakensin pienenä tyynyistä satuloita ja kuusivuotiaana pääsin ensi kertaa hevosen selkään. Teini-iässä ostimme salaa Lean kanssa vanhan ravurin. Hevoset ovat yksinkertaisesti verissä, Riitta toteaa.

Ensimmäiset  omat  varsat syntyivät 1970-luvun lopussa Vääksyssä, jossa Riitta asui silloisen kihlattunsa kanssa. Hevoskasvatus on jatkunut näihin päiviin saakka.

Suurimpana hevosalan saavutuksenaan Riitta pitää kasvattamansa Never Ending -hevosen ravivoittoa Kymenlaakso-ajossa vuonna 1983. Nyt 24-vuotias hevonen viettää eläkepäiviään Riitan tallissa Orimattilassa.

– Vuonna 1978 kiersin myös kilpailuissa Yhdysvalloissa. Pääsin sinne, koska olin missi, joka oli ajanut kilpaa jo aikaisemmin. Noihin aikoihin minua pyydettiin myös Playboy-lehteen. Näin jo sieluni silmin kuvat jossa olivat kärryt ja hirveän vähän vaatteita. En minä sellaiseen voinut suostua, Väisänen muistelee.

Omasta tallistaan Riitta on vuokrannut pois 13 paikkaa, neljä on vielä omassa käytössä. Riitta myös valmentaa yhtä ravihevosistaan. Alan pienentyneet palkintorahat ja kasvaneet kulut ovat silti saaneet Riitan siirtymään taka-alalle.

– En ole siinä mielessä hirveän hyvä kasvattaja, että rakastun aina liikaa varsoihin. Oma ajaminen on jäänyt, vaikka kortti on voimassa. Kun kukkaro, psyyke ja fysiikka ei enää kestä, on aika keskittyä muuhun.

Riitta  esiintyi  tänä  vuonna 30 vuotta täyttävän Helsinki International Horse Show’n ensimmäisenä vuonna näytösluontoisessa kaksintaistelussa.

– Kilpailimme esteratsastaja-legenda Harvey Smithin kanssa ensin täyspitkän esteradan ja heti sen päälle valjakkoradan. Minä voitin esteet, hänen leipälajinsa, ja Smith voitti esteitä seuranneen valjakko-osuuden.

Valjakkokisojen sijaan Riitta viihtyi vielä muutama vuosi sitten enemmän esteratsastuskisoissa, kun Vilhelmina-tytär kisasi poniluokassa GP-tasolla ja oli myös mukana maajoukkueessa.

– Kuninkuusraveissa olen käynyt vuodesta 1972, tuolloin Seinäjoella ja tänäkin kesänä olen Porissa, missä kisat tällä kertaa järjestetään.

Aktiivinen ratsastus on Vilhelminalla tauolla, mutta muuten äidin ja tyttären välit ovat lientyneet sitten pahimpien teinivuosien. Muutamia vuosia sitten luvattomat kotibileet päätyivät aina otsikoihin saakka.

– Lopulta ne pahimmat teinivuodet menivät siinä hevostellessa, olisin voinut olla kyllä monessa asiassa tiukempi kasvattaja.

Riitta  oli  seurustellut  vuosia Pertti ”Spede” Pasasen kanssa, joka kuitenkin julkaisi tiedotteen, kertoen ettei lapsi ole hänen.

Erik ”Eki” Mäkkylän kanssa Riitta on suhteessa edelleen.

– Oli suhteissa Pertin ja Ekin kanssa pientä ajoituksellista päällekkäisyyttä, Riitta muotoilee.

Läheiset välit Pasasen kanssa pysyivät tämän poismenoon, vuoteen 2001 saakka.

– Pertin huumori oli sopivaa ja pääsin kokeilemaan hänen mitä moninaisimpia keksintöjään. Kaikki alkoi aikanaan Jukka Virtasen suosituksesta työkeikan jälkeen. Pikkuhiljaa meillä oli yhä enemmän yhteistä tekemistä ja harrastuksia.

Riitta myös edusti Pasasen vierellä esimerkiksi tv-alan gaaloissa myös niinä vuosina, kun suhde oli jo romanttisessa mielessä ohi.

Tähän oli myös uuden kumppanin siunaus.

Riitan ja Ekin suhde on tänä päivänä ennallaan, vaikka fyysisesti pariskunta on asunut koko ajan erillään, Riitta Orimattilassa ja Eki Ylöjärvellä.

– Aina ei ehditä joka viikko näkemään. Orimattilassa Ekiä odottaa ”työleiri”, Ylöjärvellä taas saan aina parempaa ruokaa. Eki kokkaa gourmet-ruokaa, jota ei Orimattilassa näy. Naimisiinmeno taitaa olla ikuisuusprojekti, joka vain jää tekemättä.

Väisäsen sanavalmius ja elämänasenne juontaa juurensa syvästä luottamuksesta omaan itseen. Siksi menneet eivät myöskään kaduta.

– Silloin hulinavuosina kun tapahtui eniten, olin vain tyytyväinen ja onnellinen. Taidan olla ihmisenä hieman kunnianhimoton. Kai olisi pitänyt haluta tuottajaksi tai muuten edetä uralla.

– Olen aina luottanut vahvasti omaan intuitioon kaikissa päätöksissä. Hevosiin on mennyt miljoonia ainakin markoissa, mutta olisivat ne rahat uponneet Talvivaaran osakkeissakin. Tämä on sentään luomua.

Tulevaisuuden haaveissa Väisäsellä siintää edelleen ajatus omasta tv- tai radio-ohjelmasta. Myös uudet kirjaprojektit ovat käynnissä ainakin henkisellä tasolla.

Vuosien kerääntyminen näkyy edelleen vaihdevuosien oireina eli ”hilmapäivinä”, mutta myös vakavampia terveydellisiä asioita ilmaantui muutama vuosi sitten, kun Riitan rinnasta poistettiin toistamiseen kyhmy.

Pari kuukautta luultiin kyseessä olleen pahanlaatuisen kasvaimen, mutta onneksi lopulta kyseessä oli väärä hälytys. Hiljattain saatu kontrollin tulos oli niin ikään Riitalle positiivinen eli negatiivinen.

 Hieroja on unohtanut olohuoneen pöydälle rasvapurkin. Nyt ollaan jo kotona Orimattilassa ja talossa käy ovi tuon tuosta.

Vanhemmat poikkesivat hetkeä aikaisemmin, hieroja lähti kotiin, Viltsulla on kavereita kylässä, muutama puhelukin pitäisi soittaa, käydä hoitamassa tallin iltapuhteet...

– Juu hei, älä laita siihen loppuun mitään negatiivista, että kerran hevostyttö, aina hevostyttö. Tai sillai…

Teksti Veli Kojonen

Kuvat Sakari Majantie

Kommentoi »