Sovellus tunnistaa eteisvärinän
Terveys ja hyvinvointi
Sovellus tunnistaa eteisvärinän
Älypuhelimeen kehitetty sovellus tunnistaa eteisvärinän ilman ylimääräisiä lisälaitteita. Markkinoilla uusi sovellus voi olla jo ensi vuoden aikana.
Julkaistu 3.11.2016
Apu

Turkulaistutkijoiden aikaansaannos tunnistaa eteisvärinän yli 95 prosentin varmuudella. Nykyisin kotioloissa käytettävät EKG-laitteet toimivat lähinnä pitkäaikaisseurannassa eivätkä siinäkään erityisen hyvin.

Uusi sovellus on uraa uurtava, sillä se toimii älypuhelimen oman teknologian turvin. Sydämen toimintaa mittaavat puhelimen kiihty­vyysanturi ja gyroskooppi. Ne löytyvät lähes kaikista älypuhelimista. Lisälaitteita ei tarvita, vaan pelkkä sovelluksen lataaminen omaan älypuhelimeen riittää.

Itse mittaus on hyvin yksinkertaista ja onnistuu kotioloissa keneltä tahansa. Ennen mittausta asetutaan selinmakuulle. Puhelin asetetaan rinnan päälle ja sovelluksesta käynnistetään mittaus. Sovellus analysoi tulokset ja antaa vastauksen kyllä tai ei sen mukaan, onko käyttäjällä eteisvärinä vai ei.

Eteisvärinä aiheuttaa aivoinfarkteja, joista jopa 70 prosenttia voitaisiin estää ehkäisevällä lääkityksellä. Usein lääkitys jää kuitenkin aloittamatta, sillä eteisvärinäkohtaukset ovat satunnaisia ja vähäoireisia tai jopa oireettomia. Kotimittauksen helpottuessa eteisvärinän havaitseminen olisi todennäköisempää.

Suomalaisinnovaatiota on jo testattu sekä eteisvärinäpotilailla että terveillä kontrolliryhmäläisillä. Kuluttajien käsiin sovellus on tarkoitus saada vuoden 2017 aikana.

Teksti: Noora Takamäki

Lähde: Turun yliopisto

Kommentoi »