Apu

Onko kotisi sotkuinen? – Syyllistä voi etsiä termodynamiikan toisesta pääsäännöstä, sanoo Sydneyn yliopiston tutkija Alice Motion

Onko kotisi sotkuinen? – Syyllistä voi etsiä termodynamiikan toisesta pääsäännöstä, sanoo Sydneyn yliopiston tutkija Alice Motion
Sydneyn yliopiston tutkija Alice Motion näkee yhteyden kodin sotkuisuuden ja termodynamiikan eli lämpöopin sääntöjen välillä.

Vaikka hetki sitten laitoit tavarat paikoilleen, vallitsee kodissa jälleen sekamelska – keittiö on kuin pommin jäljiltä, työpöydällä lojuu lehtiä ja sohvalla pyykkipinoja. Sama toistuu päivästä toiseen.

Mitä jos se et olekaan sinä ja uppiniskaiset perheenjäsenesi, jotka aiheutatte epäjärjestyksen ongelman? Entä jos se onkin universumi?

Syy kodin jatkuvaan sotkeutumiseen on nimittäin verrattavissa termodynamiikan eli lämpöopin toiseen pääsääntöön. Sen mukaan universumin epäjärjestys ei voi koskaan pienentyä. Päinvastoin – suljetun systeemin epäjärjestys pyrkii kasvamaan.

– Kaikki termodynamiikan säännöt ovat todella tärkeitä, sillä ne kuvaavat maailmankaikkeuden toimintaa, Sydneyn yliopiston tutkija Alice Motion vakuuttaa ABC Science -sivuston haastattelussa.

Epäjärjestys kasvaa

Motion selventää sitä, miksi myös järjestelmällisten ihmisten makuuhuoneen tai keittiön pöydän epäjärjestys tuppaa kasvamaan päivän tai viikon aikana.

– On olemassa niin paljon enemmän erilaisia tapoja siihen, että huoneesi on sotkuinen kuin että se olisi järjestyksessä.

Termodynamiikassa tätä epäjärjestystä kuvataan suureella entropia, joka on tarkasteltavan järjestelmän epäjärjestyksen aste.

– Mitä korkeampi entropia, sitä enemmän epäjärjestystä. Joten periaatteessa epäjärjestys maailmankaikkeudessamme kasvaa koko ajan, Motion perustelee.

Hämmästyttävä termodynamiikka

Kuvittele edessäsi makuuhuone, jossa kaikki tavarat ovat siististi omilla paikoillaan. Sänky on pedattu, lattialla ei loju tavaroita eikä tuolilla vaatteita ja yöpöydällä on vain yksi kirja. Jos avaat lipaston sukkalaatikon, näet sukat pareittain kauniisti taiteltuina.

Arjessa asiat ovat usein toisin. Jo pelkästään siistille sukkalaatikolle on useita vaihtoehtoja: sukkia saattaa lojua ympäri huonetta, ne etsivät pariaan maton päällä tai kaikki sukat ovat kasana sängyn alla.

– Syy sotkuisuudelle voikin olla ehkä se, että huone noudattaa termodynamiikan toista pääsääntöä, tohtori Motion sanoo.

Julkaistu: 11.6.2020
Kommentoi »