Tuulilasi

Sopu löytyi Saksassa – lakkoilu maksoi autotehtaille satoja miljoonia


Saksan teollisuustyöläiset ja työnantajat ovat viimein päässeet sopuun palkankorotuksista ja työajoista. Viime viikon työnseisaukset maksoivat autotehtaille yli 200 miljoonaa euroa.
Kuvat All Over Press

Sopimukseen kirjattiin 4,3 % palkankorotukset sekä muita lisiä seuraavan 27 kuukauden aikana. Ammattiyhdistysliikkeen vaatimus oli ensin 6 %.

Myös vääntö työajoista kääntyi ammattiyhdistysliikkeen eduksi. Työntekijät voivat kahden vuoden ajan tehdä vain 28-tuntista viikkoa nykyisen 35 tunnin sijaan hoitaakseen esimerkiksi sairasta lasta tai vanhempiaan. Tämän periodin jälkeen he voivat palata normaaleihin työtunteihin.

”Työntekijöille jää nyt enemmän rahaa taskuunsa, he saavat nyt oman reilun osuutensa hyvää tulosta tekevien yritysten voitoista. Tällä on varmasti myös positiivinen vaikutus kulutukseen”, kertoi IG Metallin neuvottelija Roman Zitzelsberger 13-tuntisten neuvotteluvääntöjen jälkeen.

Vastapuolen neuvottelija Stefan Wolf kertoi, ettei työnantajapuolen ollut lainkaan helppo suostua nyt syntyneeseen sopimukseen.

”Tämä oli kova pala nieltäväksi monelle yritykselle. Totta kai tämä satuttaa meitä, mutta IG Metall halusi näin”, Wolf sanoi.

Viime viikolla ammattiyhdistysliike järjesti 24 tunnin työnseisauksia ja se uhkasi vielä laajemmilla työtaistelutoimilla, jos maanantain neuvotteluissa ei olisi syntynyt sopimusta. Työnseisaukset maksoivat autotehtaille yli 200 miljoonaa euroa satuttaen mm. Daimleria ja BMW:tä.

(Lähde: Reuters)

Julkaistu: 6.2.2018