
Sosiaalinen media koukuttaa kahdesta eri syystä. Ensinnäkin ihmisen aivot ovat luonnostaan sosiaaliset. Ne ovat rakennettu sosiaalisen tiedon lukemiseen. Toiseksi sosiaalisen median algoritmit ovat tehty niin, että käyttäjät viettäisivät somessa mahdollisimman paljon aikaa.
Liika on kuitenkin liikaa myös sosiaalisen median käytössä.
– Jos somen käyttö on ylenpalttista, se voi kiihdyttää aivotoimintaa liikaa. Tällöin aivot aloittavat päinvastaisen prosessin, eli ne pyrkivät rauhoittamaan aivotoimintaa ja vähentämään kiihtymystä. Osaltaan sosiaalinen media voi masentaa juuri siitä syystä. Kyse on aivojen pyrkimyksestä palata rauhalliseen tilaan, sanoo Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila.
Ilman älylaitetta on vaikeaa elää, sillä älylaitteella maksetaan laskuja, haetaan tietoa ja hoidetaan asioita. Jokaisen kannattaa luoda itse itselleen säännöt, joiden avulla voi välttää liiallisen käytön haitat.
– Itse teen niin, että luen Facebookia ja muuta somea vain kaksi kertaa päivässä. Muina aikoina vältän sitä tietoisesti, Korkeila kertoo.
Some on tuonut absurdeja piirteitä sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Ihmiset saattavat olla samassa huoneessa ja kommunikoida silti pikaviesteillä.
Liiallinen somettaminen voi aiheuttaa kärsimättömyyttä ja tarkkaavuusongelmia. Korkeila kannustaakin pitämään somemaailmasta tutun nopean viestinnän rinnalla hidasta tapaa olla.
– Pitkästyminen ja tylsyys ovat tärkeitä tiloja. Pitkästyessään ihminen voi päätyä hyvin luovaan mielentilaan ja synnyttää jotain aivan uutta.