Apu

Soidinmenot keväthangella: Teerien soidin on koreiden urosten kukkotappelua, jossa höyhenet pöllyävät

Soidinmenot keväthangella: Teerien soidin on koreiden urosten kukkotappelua, jossa höyhenet pöllyävät
Keväällä alkavat hormonit hyrrätä. Teerikukot esittelevät naapureille voimaansa, ja vahvimmat valtaavat soidinalueen keskustan. Siellä naaraat tekevät valintansa.
Julkaistu: 6.4.2021
Huhtikuun aamun tummansinisellä, melkein mustalla taivaalla kumottaa täysikuu. Vielä riittää yöpakkasia, kermien väliset kuljut ja allikot ovat riitteen peitossa. Ryhmyiset rämemännyt nousevat tummista rahkakermeistä, joiden välisten allikoiden ja lampareiden jäästä kuun kelmeä valo heijastuu.
Suolta kantautuu katkeamaton pulina. Teeret ovat saapuneet ikimuistoiselle soidinpaikalleen, ja nyt tarkistetaan voimasuhteet. Teerikukoilla riittää kannustinta haastaa kilpailijoitaan, sillä vain vahvimmat kukot pääsevät jatkamaan sukua.
Jonakin aamuna lumelle ilmestyvät teeren soitimesta kertovat jäljet

Lyyrapyrstö nousee

Aamun valjetessa urosteeri pulisee kurkku pullottaen soidintantereen keskiosassa lyyrapyrstö levällään.
Välillä se nousee pystyyn, suhahtaa voimakkaasti ja hyppää korkealle ilmaan, samalla siivillään läjäyttäen, ja tömähtää takaisin rahkasammalpatjalle.
Komean sinimustan kukon silmäkulmaheltat ovat paisuneet syvänpunaisiksi, ja alaperän valkoiset sulat hohtavat mustia pyrstösulkia vasten. Teerikukko on ko­meimmillaan soidin­aikana.
Naapuri säntää haastamaan kukkoa. Linnut uhkailevat toisiaan, päästävät kujertavia ääniä ja tekevät valehyökkäyksiä. Ensin ne uhoavat, sitten syöksyvät kohti, mutta jarruttavat viime hetkessä. Jos sekään ei karkota kilpailijaa, jarrutusvaihe jää pois ja kukko syöksyy pyrynä toisen kimppuun.
Soitimella otetaan mittaa toisista kukoista, joten uhkaavasta ulkomuodosta on hyötyä.
Suurin ja voimakkain kukko saa naaraiden suosion
Ilman täyttää äänekäs pauke ja läiske kukkojen lyödessä toisiaan voimakkailla siivenpankoillaan. Vesi ja rahkasammal roiskuvat metrien korkeudelle lintujen törmätessä yhteen kerta toisensa jälkeen. Lopulta haastajan kantti pettää, ja se poistuu omalle alueelleen.
Soitimen keskustasta taistellaan tiukasti, sillä sen vallannut kukko on suurin ja voimakkain ja saa naaraiden suosion. Keskiosa on voimakkaiden, arvonsa tuntevien aikuisten aluetta, ja nuoret, kokemattomat koiraat joutuvat tyytymään laitaosiin.
Niillä ei ole asiaa keskemmälle, ennen kuin ne ovat kasvaneet voimakkaiksi ja pystyvät haastamaan vanhempia kukkoja.
Kellanruskeiden naaraiden laskeutuessa soitimelle koiraat syttyvät entistä kiihkeämmiksi.
Kukot pyrkivät valtaamaan reviirin soitimen keskustasta, sieltä naaraat valitsevat kumppaninsa.
Soitimella teerikukko on vaikuttava ilmestys. Sen silmäkulmat loistavat kirkkaanpunaisina, höyhenistö hehkuu metallinsinihohtoisena ja lyyrapyrstön alapeitinhöyhenet hohtavat valkoisina.
Huhtikuussa saapuvat naaraat soidinpaikalle, ja silloin on tärkeää olla soidinpaikan kunkku ja hallita keskeistä reviiriä.
Sieltä naaraat valitsevat voimakkaan, lajinsa parhaita geenejä kantavan kukon. Siihen kaikki tämä tohina tähtää: selviy­tymiskykyisten jälkeläisten hankintaan.
Komean kukon silmäkulmaheltat ovat paisuneet syvänpunaisiksi.
Kommentoi »