SM-liiga käsittelee Jokeri-riitaa ensi viikolla
Puheenaiheet
SM-liiga käsittelee Jokeri-riitaa ensi viikolla
Jokerien hinku KHL:ään on hermostuttanut muut seurat niin, että ne yrittävät sulkea helsinkiläiset SM-liigasta jo ensi kaudeksi. Sopasta ei puutu saippuaoopperan piirteitä. SM-liigan puheenjohtajan Hannu Penttilän mukaan liigahallitus kokoontuu asian tiimoilta ensi viikolla.
Julkaistu 22.7.2013
Apu

Jokerien pääomistaja Harry Harkimo ilmoitti kesäkuun lopussa suurieleisesti joukkueen siirtyvän kaudeksi 2014-15 Venäjän pääsarjaan KHL:ään. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi, että tarvittavat luvat on saatu sekä SJL:ltä että SM-liigalta (väistyvä toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen) juhannuksen jälkeen pikahälytyksellä järjestetyssä puhelinkokouksessa.

13 muun seuran edustajat ovat eri mieltä ja pöyristyneitä tavasta, jolla asia hoidettiin ja julkistettiin. SM-liiga Oy ilmoitti puheenjohtajansa Hannu Penttilän suulla, ettei Jokerit ole hakenut eikä saanut liigalta lupaa siirtyä kilpailevaan sarjaan.

Muut seurat kiehuvat paitsi Harkimon tökeröksi koetun menettelyn myös Kummolan roolin vuoksi; aiemmin SJL eväsi Espoon Bluesilta mahdollisuuden siirtyä KHL:ään.

Kummolan epäillään hyötyneen Hartwall Areenan myynnistä venäläis-suomalaisille Gennadi Timtšenkolle ja Roman Rotenbergille. Asiaa mutkistavat vielä Harkimon hallimyynnin yhteydessä junailemat osakekaupat, joilla HC Jokerien toiminimi siirtyi uudelle, Harkimon käytännössä yksin hallitsemalle yhtiölle.

SM-liiga uhkaa sulkea Jokerit sarjasta jo tulevaksi kaudeksi ”sopimusrikkeen ja liigan vahingoittamisen vuoksi”. Seurojen edustajista koostuva hallitus kokoontuu puheenjohtaja Penttilän mukaan käsittelemään asiaa ensi viikolla.

Valtavilla budjeteilla operoiva KHL on jo nyt ylivoimainen kilvassa huippupelaajista. Vaikka takana on Suomi-kiekolle tyypilliseen tapaan myös hiekkalaatikkotason seura- ja henkilöriitoja, olennaisena ongelmana ei lopulta nähdä Jokereita, vaan KHL:n konkreettinen tunkeutuminen länsiliigojen reviirille.

– Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä ollaan raivoissaan, miten juuri Suomi voi olla tässä heikoin lenkki. KHL piti pitää itäblokin juttuna. Kummola on vuosikausia suhmuroinut etujaan Harkimon kanssa; ei hän johda Suomen vaan Jokerien kiekkoliittoa. Nyt Kummola on myynyt suomalaisen jääkiekon itään ja käyttäytyy muutenkin kuin (Romanian ex-diktaattori) Ceausescu, lataa yhden liigaseuran toimitusjohtaja.

Huvittavankin kuumista tunteista huolimatta oleellinen kysymys on, onko SM-liiga Oy:llä juridisia perusteita estää Jokereita pelaamasta SM-liigaa tulevalla kaudella. Liigan osakassopimuksen salaisuuden vuoksi varmaa vastausta on toistaiseksi mahdoton saada.

Avun tietojen mukaan on silti todennäköistä, että riita sovitaan rahalla. SM-liigaosakkeen arvo liikkuu 1,5-2 miljoonan euron haarukassa.

– Totta kai sopimuksessa on purku- ja liigaosakkeen lunastuspykälä, mutta ei sillä ketään lähtemästä estää voi. Nyt muut hakevat ”iltalypsyä” eli kompensaatiota sille, että Jokerien myötä sarjasta poistuu lippu- ja sponsorituloja ja medianäkyvyyttä, eräs pitkän linjan kiekkovaikuttaja arvioi.

Suomen suosituimman urheilusarjan alkuun on alle kaksi kuukautta. Riitely lakituvassa, sarjaohjelman ja tv- ja muiden sopimusten uusiksi muokkaus ja muu häslinki olisi kaikille kallis riski.

– Miten niin? Ei muuta kuin Jokerien ottelut pois ohjelmasta ja kausi läpi 13 joukkueella; niin on pelattu ennenkin. Menetetyt tulot ovat hiluja sen vahingon rinnalla, jonka Kummola ja Harkimo ovat aiheuttaneet Suomen kiekkoilulle. Miksi meidän pitäisi elättää kyytä pesässämme? tuohtunut seurajohtaja kysyy.

Kommentoi »