Tuulilasi

Skoda kaavailee ulkoistavansa autotuotantoansa - Voisiko Valmet Automotive saada lisää valmistettavaa?


Skoda on kertonut kaavailevansa ulkoistavansa autotuotantoaan sopimusvalmistajalle, koska merkin tehtaat kotimaassa Tsekissä ovat kapasiteettinsa ylärajoilla.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat Skoda

Skoda on kertonut, että Kodiaq ja Karoq -katumaastureiden kova kysyntä saattaa kasvattaa tsekkiläismerkin autotuotannon nykyisestä 1,25 miljoonasta autosta peräti 2 miljoonaan autoon vuoteen 2025 mennessä.

Skodalla olisi mahdollisuus siis kasvaa nykyisestä, mutta merkin tehtaat ovat jo nyt kapasiteettinsa ylärajoilla, kertoo Automotive News Europe. Kysyntä merkin katumaastureille on tällä hetkellä niin kovaa, ettei Skodalla ehditä valmistaa autoja tarpeeksi.

Automerkki kertoi tiedotteessaan maanantaina, että sillä on monia tapoja vastata kysyntäpiikkeihin. Skodan tuotannon siirtäminen Saksaan Volkswagenin tehtaille ei yksinään riitä vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Yksi tapa listätä tuotantoa on hyödyntää ulkoisen sopimusvalmistajan kapasiteettia. Isot eurooppalaiset autonvalmistajat, kuten Mercedes-Benz, BMW ja Volkswagen, käyttävät paljon sopimusvalmistajia autotuotannossaan.

Näistä esimerkkinä ovat Magna Steyr Itävallassa ja tietenkin Valmet Automotive Suomessa. Valmet Automotive valmistaa tällä hetkellä Mercedekselle sekä GLC-katumaasturia että A-sarjan Mercedestä.

Valmet Automotive voisi teoriassa siis valmistaa jatkossa Skodiakin. Toki Uuteenkaupunkiin on joututtu palkkaamaan paljon lisää työntekijöitä, jotta Valmet Automotive pystyy valmistamaan Mercedeksen autoja tarpeeksi. Voi olla, ettei Uudessakaupungissa ole tarpeeksi kapasiteettia vastaamaan Skodan tarpeeseen.

Julkaistu: 13.6.2018