Tuulilasi

Skoda Auto käynnisti tehtaansa – peräti 80 pakollista varotoimea

Skoda Auto käynnisti tehtaansa – peräti 80 pakollista varotoimea
Skoda käynnisti tällä viikolla kolme tehdastaan Tšekissä. Työntekijöiden suojaaminen koronavirustartunnalta on otettu tosissaan; yli 80 yksittäistä varotoimea käsittävä suojausohjelma on kehitetty yhdessä KOVO-ammattiliiton kanssa.
Julkaistu: 1.5.2020
COVID-19-viruksen leviämistä estäviin varotoimiin sisältyvät myös erityiset vaiheet työpisteiden turvallisina pitämiseen sekä toiminnan organisatoriset muutokset.
"Tšekin kolmen tehtaamme tuotanto pysäytettiin 18. maaliskuuta 2020. Oli oikein tehdä tuo radikaali päätös kaikkien turvallisuuden takaamiseksi. Nyt on tullut aika katsoa optimistisesti eteenpäin. Eri maissa Skoda-verkoston suljetut liikkeet avautuvat vaiheittain eri puolilla Eurooppaa, ja nyt tuotantomme käynnistämisellä otamme seuraavan tärkeän askeleen, jotta pystymme taas toimittamaan autoja eri markkinoille. Haluan kiittää kaikkia työntekijöitämme, jotka kuluneina päivinä ja viikkoina ovat tehneet kovaa työtä tuotannon uudelleen käynnistämiseksi. Škodalaiset ovat sitoutuneita ja innokkaita pääsemään käynnistämään työt uudelleen”, sanoo Škoda Auton pääjohtaja Bernhard Maier.
"Tehtaiden koko seisokkiajan olemme jo tehneet valmisteluja tuotantomme uudelleen aloittamiseksi. Alihankintaketjujemme turvaamisen ohella olemme myös tutkineet mahdollisuuksia, miten naapurimaista päivittäin meillä työssä käyvät ihmiset pääsevät ylittämään rajan”, lisää tuotannosta ja logistiikasta vastaava Skodan hallituksen jäsen Michael Oeljeklaus.
Varotoimien lista määrää esimerkiksi, että kaikkien työntekijöiden on tehdasalueella käytettävä kasvomaskia. Tämä koskee myös ulkopuolista työvoimaa. Skoda toimittaa kasvomaskit kaikille työntekijöille, joiden on käytettävä niitä jatkuvasti työssä ollessaan. Jokaiselle työvuorolle on kohdistettu lisäaika, joka tarvitaan työkalujen, puhelimien ja näppäimistöjen sekä eri materiaalien ja pintojen puhdistamiseen. Lisäksi kaikki työalueet puhdistetaan ja desinfioidaan entistä tiheämmin välein.
Myös muita muutoksia on työntekoon tullut. Ne koskevat esimerkiksi henkilökunnan sukkulabussikuljetuksia, toimintaa tehtaiden porteilla, vastaanottopisteissä ja kanttiineissa sekä tehtyjen työtuntien kirjauksia.
Muita uusia henkilökuntaa koskevia sääntöjä on myös työn tekeminen tehtaalla pienissä, työntekijöiltään vaihtumattomissa tiimeissä. Vuoronvaihtojen briiffaukset pidetään mahdollisimman lyhyinä. Taukoalueita on suurennettu, jotta työntekijöiden lähikontaktien määrä ja siten tartuntavaara saadaan minimoitua.
Mahdollisuuksien mukaan työntekijöitä kannustetaan tekemään työtä kotona. Toimistotiloissa paikalla olevien työntekijöiden määrää on pienennetty, jotta turvaetäisyyksien noudattaminen on mahdollista. Tärkeää on myös, että työntekijät pitävät taukonsa vuorotellen ja siten auttavat suojautumisen toteutumisessa.
Näiden varotoimien lisäksi noudatetaan kaikkia yleisiä suojautumis- ja hygieniaohjeita – toisia ei kätellä, kädet pestään tai desinfioidaan säännöllisesti eikä kasvoja kosketella sormin.
Tehtaiden tuotannon käynnistymisen myötä varotoimet otetaan käyttöön kolmessa vaiheessa.
Kommentoi »