Tuulilasi

Skandaali Saksassa - Tesla Model S:n ostajat joutuvat maksamaan sähköautotukensa takaisin


Sadat saksalaiset Teslan Model S:n omistajat on määrätty maksamaan takaisin heidän saamansa 4000 euron sähköautotuki, koska hallitus päätti, että kyseinen malli on liian kallis päästäkseen tukiohjelmaan.
Kuvat Tesla

Noin 800 kuljettajaa, jotka ovat ostaneensa auton ennen 6.3.2018 ja saaneet niin sanotun ympäristöbonuksen eli tuen sähköauton hankintaan, joutuvat palauttamaan rahat. Sen jälkeen auton ostaneet sen sijaan saavat tuen, mutta kukaan ei ole kertonut, miksi.

Tukiohjelma luotiin sähköautojen ja lataushybridien myynnin lisäämiseksi.

Tesla tiedotti, että se tulee valittamaan päätöksestä ja tulee maksamaan bonukset näille asiakkaille siihen asti, kun tilanne on selvitetty.

”Kuten nettisivustoltamme voi nähdä, kuka tahansa Saksassa on voinut tilata Model S:n perusmallin, jonka hinta on alhaisempi kuin vaadittu hinta tuen saamiseksi. Olemme toimittaneet asiakkaillemme juuri sellaisia autoja”, Tesla kertoi.

Saksassa sähköautotuen saa, jos auto maksaa korkeintaan 60 000 euroa. Teslan Model S poistettiin marraskuussa tuen saavien autojen listalta, koska viranomaisten mukaan sen perusmallia ei ole tarjolla Saksassa. Tällä hetkellä halvin Model S eli S 75D maksaa Teslan nettisivujen mukaan 72 000 euroa.

”Neuvottelumme Teslan kanssa eivät johtaneet tuloksiin. Päämäärämme on ollut koko ajan se, ettemme tekisi vahinkoa auton ostajille”, Saksan hallituksen virkailija tiedotti.

Sähköautojen myynti Saksassa kasvoi 64 % vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Saksan liikenneviranomaisten raportin mukaan Teslan Model S:n ja Model X:n myynti on sen sijaan laskenut noin kolmanneksen.

Julkaistu: 18.7.2018