Mondo

Sitä makua en unohda


Näitä ruokia rakastamme. Mondon toimitus paljastaa omat lempimakunsa maailmalta ja missä niitä kannattaa maistella.

Näitä ruokia rakastamme. Mondon toimitus paljastaa omat lempimakunsa maailmalta ja missä niitä kannattaa maistella.

Minttu Poutanen. Hapatettua ruislientä, perunaa, mausteista makkaraa ja keitetty kananmuna. Kuulostaa erikoiselta, mutta puolalainen żurek-keitto on aivan tajuttoman hyvää. Kun maistoin sitä ensimmäisen kerran Krakovassa pari vuotta sitten, olin kuin puulla päähän lyöty. Mikä mahtava rehevä keitto! Kaupungin parhaan żurekin saa ravintola Pod Baranemista (podbaranem.com).

Pekka Hiltunen. Kiersin kerran Lähi-idän maita, ja ­jossakin ­Beirutin kuppilassa kohtasin mössön nimeltä mutabbal. Se oli menoa. Mutabbal muistuttaa kuuluisampaa baba ­ganoushia, mutta mutabba­lissa munakoison ja seesamitahnan makua keventää jogurtti, joskus aavistus kermaa. Lähi-idän-matkasta ja oikeastaan koko elämästäni tuli toivioretki mutabbalin perässä.

Kati Kelola. Kuubalais-meksiko­lainen aamiainen New Yorkin Café Habanassa (cafehabana.com) on ehdottomia suosikkejani. ­Saatan käydä herkuttelemassa siellä parikin kertaa samalla reissulla. Lempi­annokseni on huevos divorciados eli vapaasti suomennettuna avioeromunat. Olen yrittänyt onkia tietooni munien kanssa tarjoiltavan vihreän salsan reseptiä – mutta tarjoilijat vain hymyilevät takaisin.

Hanna Kahranaho. Pidän mintun mausta. Ehdoton suosikkini on marokkolainen minttutee, ja toivon istuvani kupposella Marokossa ihan lähitulevaisuudessa. Sitä ennen tyydyn siemailemaan teetä ravintola Sandrossa (sandro.fi) Helsingin Kalliossa. Turkissa minttua laitetaan makeankirpeään situunalimonadiin. Ihanan raikas juoma, jota on helppo tehdä myös kotona!

Julkaistu: 14.5.2014