Apu

Ikäihmisille runoja puhelimessa – Runoluuri-tempauksen vapaaehtoiset esittävät runoja kuulijoiden toivomista aiheista

Ikäihmisille runoja puhelimessa – Runoluuri-tempauksen vapaaehtoiset esittävät runoja kuulijoiden toivomista aiheista
Runoluuri on valta­kunnallinen, vapaaehtoisvoimin järjestetty tempaus, jossa voi tilata runopuhelun ikäihmiselle suomeksi tai ruotsiksi. Runoja luetaan itse valituista teemoista 12. toukokuuta asti.
Julkaistu: 29.4.2021
Onni ja ilo, niistä aiheista ikäihmiset toivovat nyt runoja. Niin kertovat valtakunnallisen Runo­luuri-tempauksen järjestäjät. Runoja luetaan ikäihmisille vapaaehtoisvoimin, ja runopuhelu on sekä sen tilaajalle että vastaanottajalle maksuton.
– Runopuhelut ovat herättäneet niin runon kuulijoissa kuin sen lukijoissakin paljon tunteita, sanoo tempauksen organisoineen Siskot ja Simot -yhdistyksen toiminta- ja markkinointikoordinaattori Piia Helasto.
Monet ovat Helaston mukaan keskustelleet runon lukemisen jälkeen elämän suurista kysymyksistä. Jotkut ovat jopa laulaneet puhelimessa puolin ja toisin.
Vapaaehtoinen runon lukija esittää runon ikäihmisen toivomasta teemasta. Teemoja ovat ilon ja onnen lisäksi isänmaa, luonto, perhe ja koti sekä rakkaus ja ystävyys. Apuna teemojen mukaisten runojen valikoinnissa on ollut Järvenpään kirjasto.

Lempirunoilijat vuosien takaa

Helasto kertoo, että jotkut ovat toivoneet myös jonkun tietyn runoilijan, esimerkiksi Eeva Kilven runoa. Puhelimessa on luettu myös esimerkiksi Aale Tynnin, Aila Meriluodon, Eeva Kilven ja Aleksis Kiven runoja.
Tempauksen tarkoituksena on näyttää, että ikäihmisistä välitetään myös koronapandemian aikana, kun kasvokkaiset kohtaamiset eivät ole aina mahdollisia.
Espoossa asuva 85-vuotias Irene Leetsi vastaanotti runopuhelun tänä keväänä. Pitkään Venezuelassa asunut Leetsi kuvailee itseään tropiikin kasvatiksi.
– En ole koskaan lukenut runoja. Minulle luettiin kaksi runoa. Ensin luettu runo, Raili Malmbergin Ylistyslaulu, oli mielenkiintoinen, kertoo Leetsi.
Runon lukuhetken voi tilata itselleen tai tarjota läheiselleen, esimerkiksi vanhemmalle, isovanhemmalle tai ystävälle. Runotuokiota varten voi myös tulostaa runolahjakortin yhdistyksen verkkosivuilta.

Muista äitienpäivä 9.5.

Runoja luetaan 12. toukokuuta asti. Esimerkiksi äitienpäivärunoja on tilattu jo paljon. Runopuhelun voi tilata halutessaan myös ruotsin kielellä. Runopuhelulle voi toivoa sopivan ajankohdan kahden tunnin aikaikkunassa.
Siskot ja Simot on vuonna 2013 perustettu yhdistys. Aiemmin tänä vuonna yhdistys järjesti muun muassa Leivo iloa ikäihmisille -talkoot, jossa vapaaehtoiset leipoivat palvelutalojen asukkaille herkkuja ja toimittivat ne perille ystävänpäivänä.
– Olemme pohtineet uusia tapoja toimia koronan aikana, kertoo Helasto.
Vapaaehtoisia runojen lukijoita on löytynyt muun muassa Siskot ja Simot -yhdistyksen sosiaalisen median kanavien kuten Facebook-sivujen sekä muiden järjestöjen kautta. Lukijat on ohjeistettu tehtäväänsä, ja heidän käytössään on Runopankki puheluita varten.
Runopuhelun voi tilata numerosta 09 3152 4400. Lisätietoja Runoluurista löytyy Siskot ja Simot -yhdistyksen verkkosivuilta sekä yhdistyksen Facebook-sivuilta.
Kommentoi »