Apu

Sipe Santapukki: ”Muurasin Kaisa Mäkäräisen talon julkisivun kiviaiheet – Olen taitava luonnonkivimuurari vaikka itse sanonkin”

Sipe Santapukki: ”Muurasin Kaisa Mäkäräisen talon julkisivun kiviaiheet – Olen taitava luonnonkivimuurari vaikka itse sanonkin”
Sipe Santapukille koronavuosi on tuonut perheenlisäystä ja peruuntuneita konsertteja. Sipen erityistaito liittyy rakentamiseen. Hän opetteli muuraamaan itse, kun ei ollut ollut tyytyväinen talonsa ensimmäisen muurarin kädenjälkeen.
Julkaistu: 6.3.2021
Bändi on kuin faskiakalvo ihon ja lihasten välissä. Se määrittelee, mitä tehdään. Näin sanoo Apu­lannasta tuttu rumpali Simo ”Sipe” Santapukki, 43, jonka elämä esiintyvänä taiteilijana muuttui maaliskuussa 2020 kuten muidenkin esiintyjien.
Viime vuosi oli Apulannalle uuden musiikin tekemiseen keskittymisen aikaa, koska keikkailu ei ollut mahdollista.
Santapukin siviilielämässä tapahtui kuitenkin merkittävä asia: hän ja puoliso, suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi saivat toisen lapsen.
Millä mielellä muistelet päivämäärää 15.8.2020?
Se oli uskomaton päivä. Olin ollut sairaalassa, jossa sain jalkaleikkauksen jälkeen verenmyrkytyksen.
Sen takia Apulanta oli joutunut perumaan keikan terveydellisestä syystä ensimmäisen kerran, keikan piti olla Vaasassa viikkoa ennen tuota.
Mutta tuonne Seinäjoelle pääsin, ja nyt ajatellen on ihme, että pystyin soittamaan kivuiltani koko keikan. Se oli toinen kesän kahdesta keikastamme.
Heti sen jälkeen Minna soitti ja ilmoitti, että synnytys on alkanut. Bändi ei ole koskaan pakannut kamoja ja päässyt lähtemään yhtä nopeasti.
Ajoimme Lahteen suoraan synnytys­laitokselle, jossa kätilöt sanoivat, että ei tänne ennen ole keikkabussilla ­tultukaan.
Seuraavan vuorokauden puolella syntyi sitten tyttö, puolitoista kuukautta etuajassa.
– Tein Heinolan-taloni, Santarannan, ­julkisivumuurauksen itse, toki apu­voimien kanssa – kaksi kesää siihen meni niinkin, Sipe paljastaa.
Jos koronapandemiasta on ollut jotain hyötyä, niin sen ansiosta sinulla oli mahdollisuus viettää tavallista pidempi isyysloma.
Koronahässäkän kultareunus on se, että on voinut viettää aikaa perheen kanssa todella intensiivisesti. Olen pystynyt luomaan ­tiiviin isäsuhteen nyt puolivuotiaaseen tulokkaaseen.
En kuitenkaan halua glorifioida koronaongelmia, koska erityisesti tapahtuma-alalla moni on todella ahdistunut ja roikkuu löysässä hirressä töiden loppumisen takia.
Olit itse ihan lapsi, vain 13-vuotias, kun Apulanta aloitti. Mitä 13-vuotias Sipe ajattelisi tämänhetkisestä Simo Santapukista, joka paitsi säveltää ja soittaa myös johtaa bändin yhtiötä, jolla on oma Apulandia-museo ja muun muassa kiinteistöomistuksia sekä sivutyö The Voice of Finland -ohjelman valmentajana?
Ajattelen kaiken bändin kautta. Luulen, että 13-vuotiaskin Sipe diggailisi nykymenosta. Olemme kuitenkin ­tehneet ainutlaatuisia juttuja ja homma on aina ollut meidän omissa käsissä.
Ei mikään muu bändi olisi pyytänyt Seppo Rätyä keikalleen vierailijaksi. Me pyysimme – ja saimme. Arvokkainta siinä oli, että meistä tuli Sepon kanssa kaverit. Soittelemme edelleen säännöllisesti, ja puhelut venyvät aina pitkiksi.
"Opettelin muuraamisen itse, kun en ollut tyytyväinen ensimmäisen muurarin kädenjälkeen. Palkkasin sitten ammattimiehen Kurikasta opettamaan."
Sipe Santapukki
Miten yhdistät bändin ja perhe-elämän?
Kyllä bändi tulee väkisinkin kotiin, ainakin ajatuksissa. Mutta Minna tiesi sen alkaessaan ­kanssani kimppaan. Hän ymmärsi sen hyvin, olihan hän silloin aktiivi huippu-urheilija – ja se jos mikä vaatii omistautumista.
Viime vuoden piti olla sinulle amma­tillisesti iso vuosi, kun sinfoninen ­runosävellyksesi Ukkonen valmistui ja Apulannan piti tehdä konserttisali­kiertue. Mutta sitten tulikin koronapandemia.
Niin kävi. Ukkonen ehti saada kanta­esityksensä, mutta muut konsertit on siirretty tulevaisuuteen.
Apulannan viime syksyn kiertue peruttiin jo ajoissa keväällä, koska ajattelimme, että eihän mikään pandemia ihmiskunnan historiassa ole mennyt ohi muutamassa kuukaudessa.
Syksyllä julkistimme sitten kuitenkin stadionkonsertin tämän vuoden loppukesälle. Päätimme, että jonkun pitää kantaa soihtua.
– Syksyllä julkistimme sitten kuitenkin stadionkonsertin tämän vuoden loppukesälle. Päätimme, että jonkun pitää kantaa soihtua.
Stadionkonsertti myytiin loppuun nopeasti. Mikä on Apulannan jo neljälle vuosikymmenelle venyneen suosion salaisuus?
Meitä seuraa paljon jengiä, joka on kasvanut kanssamme. Emme myöskään jääneet 1990- tai 2000-luvun hittibändiksi, vaan olemme tehneet aktiivisesti uutta musiikkia koko ajan. Bändi merkkaa Tonille (Wirtaselle) ja minulle paljon, se ei ole ollut projekti vaan elämäntyömme. Vaikuttaa siltä, että ihmiset arvostavat tätä.
Minkä vinkin antaisit artisteille, jotka haluavat saada nuoria kuulijoita aina uusista sukupolvista – ja säilyttää ­vanhat?
Täytyy olla rehellinen sille, mitä haluaa tehdä. Kohderyhmäajattelu on väsynyttä. En usko siihen, että jotain tehdään ”nuorille” tai ”senioreille”.
Kerro jokin salaisuutesi.
Olen taitava luonnonkivimuurari, vaikka itse sanonkin. Osaan muurata näyttäviä luonnonkiviseiniä ja -tiloja.
Tein Heinolan-taloni, Santarannan, ­julkisivumuurauksen itse, toki apu­voimien kanssa – kaksi kesää siihen meni niinkin.
Opettelin muuraamisen itse, kun en ollut tyytyväinen ensimmäisen muurarin kädenjälkeen. Palkkasin sitten ammattimiehen Kurikasta opettamaan muuraamisen: on tosi työlästä, kun kiviä pitää pilkkoa vasaralla ja yhdistellä muuratessa pieniä ja isoja.
Kävin sitten myös muuraamassa Kaisa Mäkäräisen talon julkisivun kiviaiheet. Ihan talkootyönä. Olen ilmainen, mutta valikoin keikat ­erittäin huolellisesti.

Sipe Santapukki

  • Syntyi: 20.12.1977 ­Heinolassa.
  • Ura: Apulanta-yhtye 1991–, soololevy ja sinfoninen runo Ukkonen.
  • Perhe: puoliso Minna Kauppi, kaksi lasta.
  • Ajankohtaista: The Voice of Finlandin valmentajana yhdessä Toni Wirtasen kanssa.
1 kommentti