Sinuiksi vihan kanssa
Terveys ja hyvinvointi
Sinuiksi vihan kanssa
Vihaa on usein vaikea tunnistaa. Se piiloutuu stressin ja pahan olon taakse ja vuotaa rähinäviinassa, kiivaudessa sekä fyysisessä väkivallassa.
Julkaistu 28.4.2016
Apu

Vihaa ei voi selittää yksin temperamenttieroilla.

– Vihan takana on hylkäämisen ja rakkauden menettämisen pelko. Ihminen puolustautuu hyökkäämällä tai lamaantumalla, kun ei uskalla kohdata pelkoaan. Taustalla on turvallisuuden ja rakkauden puutostila kasvuiässä, vihatyökouluttaja Jari Koponen sanoo.

Kulttuurimme kantaa vielä sodan käyneiden sukupolvien perintöä, jossa vanhemmilla ei ollut kykyä käsitellä tunteita. Moni muistaa saaneensa evääksi ”hillitse itsesi” -käytösohjeen. Viha oli paha mörkö.

Viha on kuitenkin puhdasta voimaa. Sitä tarvitaan omien rajojen puolustamiseen. Koponen tietää, että kun pääsee sinuiksi pelkonsa kanssa, vihaisuutta ei tarvita kilveksi, vaan rajojen puolustaminen onnistuu ilman tunnekuohuja.

On tärkeä katkaista vihan negatiivinen kierre sukupolvien ketjussa ja oppia ilmaisemaan vihaa rakkaudellisesti. Se edellyttää tietoista vastuun ottamista omista tunteista ja niiden ilmaisemisesta.

Naiset osallistuvat aktiivisemmin kursseille, vaikka miehillä olisi enemmän tarvetta tutustua vihansa kesyttämiskeinoihin. Joskus miehet tulevat vihakurssille pakon edessä eli vaimon lähettämänä.

– Useat asiakkaani ovat kokeneet nuorentuneensa vihatyökurssilla. Kun jännitykset laukeavat, syntyy sivutuotteena rentous koko olemukseen.  

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »