Sinkin avulla lyhyempi flunssa
Terveys ja hyvinvointi
Sinkin avulla lyhyempi flunssa
Aikuiset sairastavat keskimäärin 1–5 flunssaa vuodessa. Tauti sotkee suunnitelmia ja vie sairauslomalle. Mikä avuksi?
8.10.2015
 |
Apu

Kansainväliset ja kotimaiset tutkimukset näyttävät vihreää valoa sinkkiasetaatille, jonka on todettu lyhentävän virusten aiheuttaman flunssan kestoa.

Kanadassa julkaistun raportin mukaan paikallisesti nieluun annosteltu sinkkiasetaatti lyhensi lumekontrolloiduissa tutkimuksissa flunssan kestoa keskimäärin 42 prosenttia.  

Tuoreessa Helsingin ja Sydneyn yliopistojen yhteisessä raportissa todettiin paikallisesti annostellun sinkkiasetaatin lyhentävän flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 prosentilla ja yskää 46 prosentilla.

– Sinkin nauttiminen tulee aloittaa 24 tunnin sisällä oireiden ilmestymisestä, farmakologian dosentti ja erikoislääkäri Kimmo Malminiemi sanoo.

Sinkkiasetaatti tuhoaa viruksia ja estää niiden lisääntymistä. Se myös käynnistää paikallisesti elimistön puolustusreaktion. Monet nauttivat sinkkilisää tabletteina syksyisin ja keväisin estääkseen flunssaa ennakolta.

Nieluun suihkutettavan sinkkivalmisteen teho on parempi, sillä se vaikuttaa suoraan limakalvoille.  

Parasetamoli auttaa flunssan aiheuttamiin särkyihin. Myös lämmin, C-vitamiinipitoinen mustaviinimarjamehu on hyväksi, kuten jo isoäiti opetti. Antibiootista on virusten aiheuttamassa taudissa vain haittaa.  

Paras keino flunssan ehkäisyyn on ahkera käsienpesu. Se pienentää flunssariskin puoleen.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »