Apu

Tutkimus: Mitä enemmän sinitiaisen pesän sisustuksena on höyheniä, sitä paremmin poikaset pystyvät lisääntymään seuraavana keväänä

Tutkimus: Mitä enemmän sinitiaisen pesän sisustuksena on höyheniä, sitä paremmin poikaset pystyvät lisääntymään seuraavana keväänä
Linnut rakentavat pesänsä huolellisesti suojatakseen poikasiaan ulkomaailman uhilta. Monet linnut sisustavat pesänsä omalla tyylillään.

Sinitiaisten pesät ovat keskenään erilaisia.

– Yhdet vuoraavat pesänsä esimerkiksi peurankarvalla ja toiset taas suosivat höyheniä. Jotkut ripottelevat pesään vielä tuoreita yrttejä tai koristelevat sen sulin tai myyrännahoin, kertoo Turun yliopiston tutkija Pauliina Järvinen.

Väitöstyössään Järvinen vertasi sinitiaisten pesiä kahdeksan sukupolven ajalta. Tutkimukseen tarvittiin kymmenen vuoden aineisto ja 1 010 pesää. 

Koiras ei rakennustyöhön puutu, mitä nyt asettelee valmiin pesän päälle koristeita. Tutkimuksen mukaan myös sinitiaisnaaraat koristelevat pesiä muiden lintujen sulilla ja höyhenillä. Koristelulla naaras viestii kumppanilleen hyvästä kunnostaan ja kyvystään huolehtia poikasistaan.

Pesän höyhenet eivät paranna poikasten todennäköisyyttä selvitä ensimmäisistä elinviikoistaan. Sen sijaan niistä on apua myöhemmin: mitä enemmän pesähöyheniä, sitä paremmin poikaset selviävät ensimmäisen talvensa yli ja pystyvät lisääntymään seuraavana keväänä.

Sinitiainen käyttää myös sammalta pesän vuoraamiseen.

”Mihin avaruus loppuu?”

"Kun tutkijat tarkastelevat avaruutta, ei näytä siltä, että avaruudella olisi loppua tai reunoja. Maailmankaikkeus saattaa olla ääretön, tai se on ehkä kiertynyt itsensä kanssa pallon tai donitsin pintaa muistuttavaksi muodoksi.

Me emme näe koko avaruudesta kaikkea, vaan vain ne alueet, joilta valo on ennättänyt kulkea meille noin 13,8 miljardin vuoden aikana. Tästä syystä on vaikeaa sanoa, miltä koko universumi näyttää."

Apu juniorin tiedekysymys 

Kysyjä: Joonas, 11

Vastaaja: Anne Liljeström, tiedottaja, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Julkaistu: 25.5.2020
Kommentoi »