Sini Saarela: En vihaa ketään, en pelkää mitään
Puheenaiheet
Sini Saarela: En vihaa ketään, en pelkää mitään
Greenpeace-aktivisti Sini Saarela vapautui vankilasta tänään. Tapausta seurasi paikan päällä myös Avun toimittaja Hannu Koskela.

Venäjällä 19. syyskuuta asti pidätettynä ollut suomalainen ympäristöaktivisti Sini Saarela vapautui tänään pietarilaisesta naisvankilasta tutkintavankeudesta. Avun reportteri Hannu Koskela oli paikan päällä todistamassa Saarelan ensimmäisiä askeleita vapaudessa yli kahteen kuukauteen.

Vankilan portit aukesivat kello 17.59 paikallista aikaa – vain minuuttia ennen, kun virka-aika olisi ollut ohi ja vapauttaminen siirretty seuraavalle päivälle.

Sini Saarela asteli ulos vankilasta rauhallisesti ja pysähtyi heti portin eteen, jossa tiedotusvälineiden edustajat sekä Greenpeacen tukijoukot odottelivat.

Saarela esiintyi iloisena ja vahvan oloisena, minkäänlaisia väsymyksen tai murtumisen merkkejä hänessä ei ollut. Saarela nosti välittömästi kätensä ylös ja huusi:

- Vapaus! Freedom!

Noin viiden minuutin ajan Saarela antoi lausuntoja medialle suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Häneltä muun muassa kysyttiin, minkä arvoisena hän nyt näkee syyskuisen tempauksensa.

- Arktisten alueiden suojelu on minkä tahansa teon arvoista. En vihaa ketään, mutta en myöskään pelkää mitään.

Saarela kertoi, että vankeusaikana häneen oli suhtauduttu kaikin puolin asiallisesti ja kohdeltu hyvin. Hän piti itsensä rauhallisena keskittymällä ja lukemalla paljon.

- En tiedä, minne nyt menen, mutta haluan nähdä omaiseni. Halaan kaikkia kavereitani. Kiitos kaikille minua auttaneille.

Greenpeace maksoi Sini Saarelan vapautumisesta takuita 45000 euron verran, yhteensä kaikista vangituista 1,4 miljoonaa euroa.

Saarela poistui vankilan portilta sinisen henkilöauton kyydillä Greenpeacen järjestämään majoitukseen. Vielä illalla ei ollut varmaa, saiko Saarela passinsa takaisin. Se tiedetään, ettei hänellä ole voimassaolevaa Venäjän viisumia.

Konsuli Virpi Hanhikoski Suomen konsulaatista kertoi tavanneensa Sini Saarelan kahdesti vankeuden aikana ja vahvisti käsityksen siitä, että kohtelu on vankilassa ollut hyvää.

- Greenpeacen lakimiehet pyrkivät nyt järjestämään vapautuneille aktivisteille viisumit, jotta he pääsevät kotimaahansa.

Oikeudenkäynnin järjestämiseen saattaa kulua kuukausia. Sini Saarela on ilmoittanut, ettei hän aio pakoilla oikeutta, vaan saapuu paikalle todistamaan, ettei ole käyttänyt väkivaltaa tai uhkaillut sillä.

Greenpeace järjesti syyskuussa Arctic Sunrise –aluksellaan mielenosoituksen arktisten alueiden öljynporausta vastaan. Saarela ja sveitsiläinen aktivisti Marco Weber yrittivät nousta kumiveneiden avulla venäläisen Gazpromin öljynporauslautalle. Greenpeacen mukaan Venäjän rannikkovartiosto valtasi Arctic Sunrisen ja hinasi aluksen Murmanskiin, jossa miehistön jäsenet pidätettiin. Murmanskista vangit siirrettiin Pietariin marraskuussa.

Aluksi mielenosoittajia syytettiin merirosvouksesta, mutta Venäjän valtionsyyttäjä ilmoitti myöhemmin syytteen vaihtuneen huliganismiin. Merirosvouksesta voi saada enimmillään 15 vuotta vankeutta, huliganismista seitsemän.

Greenpeace kertoo, ettei merirosvoussyytettä ole kumottu.

Kommentoi »