Krokotiilin kyyneleet opettavat – Uusi tieto eläinten kyynelten koostumuksista voi auttaa kehittämään parempia hoitoja ihmisten silmäsairauksiin
Puheenaiheet
Krokotiilin kyyneleet opettavat – Uusi tieto eläinten kyynelten koostumuksista voi auttaa kehittämään parempia hoitoja ihmisten silmäsairauksiin
Eläinten silmissä on kyyneleitä, mutta vain ihmisellä ne liittyvät tunteisiin. Eläinkunnan kyyneleiden koostumus ei eroa kovinkaan paljon ihmiskyynelistä.
Julkaistu 26.8.2020
Apu

Kyyneleet eivät ole vain itkemistä varten. Kaikki selkärankaiset matelijoita myöten muodostavat kyyneleitä, jotka ovat tuiki tarpeen näkökyvyn ylläpitämisessä. Kyyneleet voitelevat silmän pintaa, pitävät ne puhtaina roskista ja suojaavat silmää tulehduksilta.

Uusi tutkimus paljastaa, että eläinkunnan kyyneleiden koostumus ei eroa kovinkaan paljon ihmiskyynelistä.

Aiemmin on selvitetty nisäkkäiden, kuten ihmisten, koirien, hevosten, kamelien ja apinoiden kyynelten salaisuuksia. Frontiers in Veterinary Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa brasilialaiset eläinlääkärit analysoivat ensimmäistä kertaa matelijoiden ja lintujen kyyneliä.

Syynissä olivat tornipöllö, sinikelta-ara, leveäkuonokaimaani, soreahiirihaukka sekä eri kilpikonnalajeja, National Geographic kertoo.

Vain ihminen ilmaisee tunteitaan itkemällä

Ihmisten ja eri eläinlajien kyynelnesteiden kemiallisissa koostumuksissa oli yllättävän paljon samankaltaisuuksia.

Lintujen ja matelijoiden kyynelten suuremmat elektrolyyttimäärät saattavat suojata silmiä tulehduksilta eläinten lentäessä tai ollessa veden alla.

Kaimaanin ja tornipöllön kyynelten suuret proteiinipitoisuudet taas voivat liittyä niiden suuriin silmiin ja pitkiin silmänräpäytysten väleihin. Kaimaani voi pitää silmiä auki jopa kaksi tuntia, siinä missä ihminen räpäyttää silmiään 10–12 sekunnin välein.

Tieto kyynelten koostumuksesta ja siitä, kuinka lajit ovat sopeutuneet elinympäristöönsä, voi auttaa parempien hoitojen kehittämisessä ihmisten silmäsairauksiin.

Matelijoiden ja lintujen tapa käyttää kyyneliä voi inspiroida kehittämään lääkitystä kuivasilmäisyyteen, joka on yleistä ihmisillä, kissoilla ja koirilla.

Vain ihminen ilmaisee itkulla tunteitaan. Sanonta krokotiilin kyyneleet, jolla tarkoitetaan epäaitoa surua, juontaa krokotiilin tapaan muodostaa kyyneliä syödessään. Vanhan tarinan mukaan krokotiili teeskentelee itkua houkutellakseen uhrin luokseen ja itkee tätä syödessään.

Kommentoi »