Apu

Sijoittajan vinkit – Koronassa on rikastumisen siemen – Nyt kannattaa aloittaa sijoittaminen!

Sijoittajan vinkit – Koronassa on rikastumisen siemen – Nyt kannattaa aloittaa sijoittaminen!
Sijoittaja Merja Mähkä sanoo sijoittajille: jatkakaa ja ostakaa lisää osakkeita. Myös muiden kannattaa aloittaa sijoittaminen juuri nyt.
Julkaistu: 1.4.2020

Sijoittaja Merja Mähkän henkilökohtainen talouselämä ei suistunut raiteiltaan, vaikka korona romahdutti kurssit.

– Olen tehnyt niin kuin aina teen: jatkanut sijoittamista. Kurssinousu oli jatkunut vuodesta 2009, ja lasku oli joka tapauksessa odotettavissa ilman koronaakin. En tee mitään äkkinäistä.

Mähkän mukaan hätään on syytä vain niillä sijoittajilla, jotka ovat ostaneet osakkeita lainarahalla.

– Kun omistuksen arvo laskee, pankki vaatii velalliselta lisää vakuuksia ja sijoittaja voi lopulta joutua myymään osakkeensa tappiolla.

Nyt saa samalla rahalla enemmän

Merja Mähkä suosittelee sijoittamista kaikille.

– Nythän sijoittaminen vasta kannattaakin aloittaa.

Tosin leikkiin ryhtyvällä kannattaa olla koko ajan kahden kolmen kuukauden palkka puskurina ja varaa normaaliin elämään. Kannattaa pohtia, miten korona tulee vaikuttamaan omaan työhön.

– Yleensä ihmiset innostuvat silloin, kun kurssit ovat korkealla ja siitä puhutaan paljon mediassa. Paras hetki on silloin, kun kurssit ovat laskeneet. Silloin saa samalla rahalla enemmän. Toki sijoittaminen ei tunnu kivalta.

Laadi suunnitelma tappion hetkelle

Mähkä sanoo, että sijoittajaksi ryhtyvällä pitää olla suunnitelma. Pitää etukäteen ymmärtää, miksi on ryhtynyt sijoittamaan, mitä tavoittelee ja mitä aikoo tehdä tappion hetkellä. Jos ei ole tehnyt suunnitelmaa, on altis huonoille päätöksille.

– Jossakin vaiheessa kurssit ovat aina pohjalla ja joskus ne nousevat sieltä. Nyt ne ovat alhaalla, ja ne voivat laskea edelleen alemmas. Kukaan ei tiedä, miten alas.

Sijoita nyt näin – 12 askelta vaurauteen!

 1. Jos jo sijoitat, jatka normaalia toimintaa, älä hätäänny. Osta lisää.
 2. Jos et vielä sijoita, aloita heti. Hinnat ovat alhaalla. Ne alkavat nousta.
 3. Sijoita yhtiöihin, joiden tuotteita tarvitaan aina. Ne valmistavat vaikkapa vessapaperia, laajakaistoja, ruokaa tai toimivat terveydenhuoltoalalla.
 4. Perustele itsellesi, miksi uskot yhtiöön, johon sijoitat.
 5. Hajauta. Hanki omistuksia vähintään seitsemästä eri toimialalla toimivasta yhtiöstä.
 6. Hajauta ajallisesti. Päätä sijoittaa säännöllisesti esimerkiksi vuoden ajan kerran kuussa.
 7. Odota tuottoa aikaisintaan 10–20 vuoden päästä.
 8. Seuraa hyviä sijoittajia, kuten Kyösti Kakkosta, joka tekee sijoituksia Joensuun Koneen kautta. Seuraa pörssiyritysten sisäpiiriä. Pörssiyhtiöiden verkkosivuilla kerrotaan sisäpiirin ja suurimpien omistajien liikkeistä.
 9. Seuraa keskuspankkeja ja uutisia. Uutisia ei kannata seurata liikaa, jos ne ahdistavat.
 10. Seuraa, mitä yhtiöt itse kertovat koronan vaikutuksista toimintaansa.
 11. Säännöllinen rahastosijoitus on helpompi kuin suorat osakesijoitukset, vaikka suurimpia voittoja ei sitä kautta synny.
 12. Metsä on hyvä sijoitus, se säilyttää arvonsa.

Hanki omistuksia seitsemään yhtiöön

Suomalaisten salkuissa on keskimäärin kolmea eri osaketta. Mähkän kolme on liian vähän, se on riski.

– Omistuksia olisi hyvä olla vähintään seitsemässä eri toimialalla toimivassa yhtiössä. Tällainen hajautus vähentää sijoitusten riskiä: Jos yksi firma kaatuu, kuusi jatkaa.

Hän muistuttaa, että finanssikriisissä konkurssiin meni vain kaksi yli sadasta pörssiyhtiöstä.

– Oma lähtökohtanani on, että sijoitan hyviin yhtiöihin, jotka pärjäävät kaikenlaisissa olosuhteissa. Tällaiset yhtiöt valmistavat tuotteita, joita aina tarvitaan. Salkussani on yhtä vessapaperiyhtiötä, laajakaistoja ja ruokaa.

Ei isoja voittoja, ei isoja tappioita

Mähkä ja Unna Lehtipuu ovat kirjoittaneet oppaan Sijoittajaksi 7 päivässä. Mähkä kirjoittaa sijoituksistaan myös sosiaalisessa mediassa ja on varsin avoin sijoitustensa arvon kehityksestä. Luulisi, että meillä on tässä sukkela sijoittaja, joka pelaa eikä pelkää.

Aivan näin ei ole.

Merja Mähkä kuvailee itseään konservatiiviseksi sijoittajaksi, ja ei edes kovin taitavaksi sellaiseksi.

– Minulla on hyvien yöunien strategia. Ei tule isoimpia voittoja, muttei tappioitakaan. Hyvinä aikoina voittoja tulee vähemmän, huonoina aikoina tappioita tulee vähemmän.

Hän ostaa aina samoja yhtiöitä, joita arvostaa ja seuraa ja joiden tulevaisuuteen hän uskoo. Lisäksi salkussa on pientä liikettä eli pari uutta yhtiötä joskus.

Säännöllisyys kannattaa

Hän on usein sijoittanut maanantaisin, mutta käsitys alhaisista maanantaihinnoista on kuulemma ”vähän voodoota”.

– Sijoitan normaalisti kerran kuussa, ja toimin nyt samalla tavalla. Tätä kutsutaan ajalliseksi hajauttamiseksi. Kun ei tiedä, missä kohtaa osakkeiden hinnat ovat alimmillaan, kannattaa sijoittaa säännöllisesti. Lopputulos on tutkitusti parempi näin.

Unohda nopea rikastuminen

Mähkän salkun arvo on pahimmallaan laskenut 80 000 euroa. Päivävaihtelu on ollut hurjaa, välillä nousua on ollut 10 000 euroa, välillä laskua on ollut saman verran.

– Onhan se inhottavan kavala tunne. Muistutan itseäni, että tähtään kymmenen vuoden päähän. Äkkirikastumisen toive tuottaa huonon lopputuloksen, Merja Mähkä sanoo.

2 kommenttia