Apu

Avun pääkirjoitus: Ei tiedetty, sori siitä – Siivousalan hyväksikäyttö puhuttaa, mutta kenellä on vastuu?

Avun pääkirjoitus: Ei tiedetty, sori siitä – Siivousalan hyväksikäyttö puhuttaa, mutta kenellä on vastuu?
Toimituspäällikkö Miikka Järvinen pohtii Avun pääkirjoituksessa kysymystä haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden hyväksikäytöstä.
Julkaistu: 13.7.2020

Siivousalalla paljastunut hyväksikäyttö järkyttää. Sitten tulee se kuuluisa mutta. Koko toimialaa ja sen yrityksiä ei pidä leimata, kirjoittaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen blogissaan viitaten Helsingin Sanomien juttuihin aiheesta.

Pentikäinen asettuu selkein argumentein hyväksikäyttöä ja syrjintää vastaan, rehellisten yrittäjien ja haavoittuvimpien työntekijöiden puolelle. Miksi hän on huolissaan alan leimaamisesta? Takerrun sanoihin, se on ammattitauti.

Dramatisoidaan vähän: leimaaminen on väkivaltaa, jossa on syyllinen ja uhri. Syyllinen ei ole se, joka tuo ikävän asian päivänvaloon, vaan se, joka rikkoo yhteisiä pelisääntöjä.

Uhreja ovat milloin minkäkin toimialan maine ja ne kunniallisesti toimivat yritykset, jotka menettävät sopimuksia halvemman tarjouksen tehneille kilpailijoille, joiden toiminta ei kestä päivänvaloa.

Ketkä ovat syyllisiä? Epäeettisesti toimivat yritykset nyt ainakin. Entä asiakkaat, jotka ostavat niiden palveluita? Kimurantimpi kysymys. Espoon kaupungille oli ilmoitettu sen käyttämän siivousyrityksen työntekijöiden riistosta 2010. Ongelmaan tartuttiin Hesarin mukaan 2017. No, eihän sitä joka risahdukseen ehdi heti reagoida.

Entä me riistofirmojen siivoamissa kaupoissa shoppailevat ihmiset, joiden lapset saattavat käydä ihmiskaupan uhrien siivoamaa koulua?

Pelottavinta on hiljaisuus. Siihen tullutta halkeamaa ei voi paikata purukumilla ja teeskennellä, ettei sitä ole. ●

Kommentoi »