Siitepölytiedote kulkee taskussa
Terveys ja hyvinvointi
Siitepölytiedote kulkee taskussa
Uusi mobiililaitteille kehitetty siitepölytiedotuspalvelu Norkko antaa tietoa siitepölytilanteesta jopa kahden tunnin tarkkuudella
3.3.2016
 |
Apu

Asialla on Turun yliopiston aerobiologian yksikkö, joka on palvellut allergisia tarjoamalla tutun siitepölytiedotteen jo vuodesta 1974 lähtien.

Selainpohjainen palvelu ei vaadi käyttäjältä rekisteröitymistä tai sisään kirjautumista. Norkko-mobiilipalvelu hyödyntää paikkatietoa ja kertoo siitepölyennusteen meneillään olevalle ja kahdelle seuraavalle päivälle.

Aiempaa huomattavasti tarkemmat siitepölyennusteet mahdollistava menetelmä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

– Palvelua on toivottu kauan, ja uskomme,

että siitä tulee suosittu. Esimerkiksi koivun siitepölystä saa oireita noin miljoona suomalaista, aerobiologian yksikön johtaja Annika Saarto sanoo.  

Päiväkeskiarvojen lisäksi käyttäjä pystyy seuraamaan siitepölytilanteen etenemistä kahden tunnin tarkkuudella. Palvelu sisältää myös karttamuotoisen ennusteen koko maahan ja aerobiologian yksikön Twitter-tiedotteet.   

Tänä vuonna palvelu koskee vain koivun siitepölykautta, mutta tulevina vuosina sitä on tarkoitus laajentaa lepälle, heinälle ja pujolle.

– Koivulle ennustetaan hieman keskimääräistä voimakkaampaa kukintaa. Lisäksi tänä vuonna lepän ja pähkinäpensaan kaukokulkeumat ovat tulleet varhain, kuten myös parina edellisenä vuonna, Saarto kertoo.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: 123rf

Kommentoi »