Apu

Signmark: En ole ylpeä siitä, miten eroni hoidin

Signmark: En ole ylpeä siitä, miten eroni hoidin
Viittomakielinen artisti Signmark on jättänyt taakseen vaikeat päätökset: eron lapsensa äidistä, oikeustaistelun lapsen asuinpaikasta sekä suhteen julkisuudesta tutun naisen kanssa.
Kuvat Jussi Särkilahti

Viittomakielinen artisti Sigmark, eli Marko Vuoriheimo, 35, on kokenut kahden viime vuoden aikana paljon. Artistin työn ohessa hän on toiminut ja matkustanut maailmalla Alexander Stubbin erityisedustajana kertomassa vammaisten oikeuksista. Kova työtahti ja kokemattomuus vaikutti parisuhteeseen. Marko erosi kaksi vuotta sitten lapsensa äidistä. Markon tytär on nyt viisivuotias.

Ero oli Markolle pysäyttävä paikka, varsinkin kun tytär asuu toistaiseksi osan ajasta äitinsä kanssa toisella paikkakunnalla.

- Tunsin ensin syyllisyyttä ja pelkoa  siitä, että lapselle tulee kaksi kotia. Eron aikana yritin lukea ero – ja uusioperheisiin liittyvää kirjallisuutta. Pohdin miten huolehtisin asioista niin, ettei lapsi kärsi ja saisi rakastettavan kasvuympäristön muutoksesta huolimatta, Marko sanoo.

Pari ei päässyt asuinpaikasta yhteisymmärrykseen, ja he joutuivat päättämään asiasta oikeuskäsittelyn kautta. Oikeus joutui miettimään asiaa myös kaksikielisyyden kannalta. Kuuleva tytär on kaksikielinen ja –kulttuurinen. Hän on käyttänyt pienestä asti suomalaist viittomakieltä, kun hän kommunikoi isänsä kanssa. Tämä oli vahva peruste, kun oikeuden päätöksellä tytär tuli asumaan isänsä luokse, jotta kaksikielisyys ja –kultuurisuus voitaisiin turvata.

- Vanhemmuuden näkökulmasta olemme molemmat yhtä hyviä huoltajia tytölle. Oikeus antoi arvoa kaksikielisyydelle ja -kulttuurisuudelle päätöksessään katsomatta, onko lapsen parempi olla äidin vai isän luona.

Arki on järjestetty nyt niin, että tytär on joka toisen viikon Markon ja joka toisen viikon äitinsä luona. Tämä järjestely on selkeyttänyt myös Markon elämää. Hän perusti vuoden alussa viittomakielen tulkkauspalvelun, joka välittää tulkkeja kuurojen käyttöön sekä järjestää viittomakielen opetusta. Tyttären ollessa Markon luona hän hoitaa hoitaa yrityksensä asioita. Kun tyttö on äidillään, hän taas keskittyy musiikkijuttuihin ja keikkoihin.

Järjestelyistä huolimatta Markon on yllättänyt eron jälkeen moni vanhemmuuteen liittyvä asia. Eron yhteydessä kerrottiin, että Markolla oli suhde tunnetun naisen kanssa.

- Jos voisin mennä ajassa taaksepäin niin hoitaisin eroni toisella tavalla. En ole ylpeä siitä, miten eroni hoidin. Uuden naisen kanssa piti miettiä ja keskustella, sitten piti vielä miettiä suhdetta entisiin ja sitä, että kaikki hyväksyisivät kaikki. Halusin ja haluan antaa turvallisen perheen, mutta kultaisen keskitien löytäminen uusperhekuvioissa oli hankalaa. Siinä mokasin.

Mitä Markolle kuuluu kaiken tämän jälkeen? Mitä hän on oppinut ja mistä hän haaveilee? Lue haastattelu tänään ilmestyneestä Avusta.

Signmarkin kolmas albumi julkaistaan 2.5.Fighting –musiikkivideo nähtävissä täällä.

Julkaistu: 24.4.2014
Kommentoi »