5 vinkkiä: Ota hyöty irti sienestyksestä – Edistää hyvinvointia monin tavoin
Terveys ja hyvinvointi
5 vinkkiä: Ota hyöty irti sienestyksestä – Edistää hyvinvointia monin tavoin
Sienet ovat erinomainen lisä ruokavalioon, mutta Suomessa niitä syödään varsin vähän. Sienimetsään kannattaa lähteä, sillä terveys hyötyy, vaikket löytäisi tatin tattia.
Julkaistu 10.9.2022
Apu

1. Paljon terveysvaikutuksia

Sienet sisältävät merkittäviä määriä kuitua. Erityisen paljon kuitua on kantarellissa. Runsas kuitu tasoittaa verensokerin vaihteluja ja lisää kylläisyyttä. Lisäksi sienissä on beetaglukaanikuitua, joka alentaa kolesterolia. Sienet ovat niin ikään kelpo proteiininlähde, etenkin kasvissyöjille ja vegaaneille. On myös mahdollista, että sienien sisältämät prebiootit lisäävät terveyttä edistävien bakteerien määrää suolistossa.

Joissakin metsäsienissä, kuten suppilovahverossa, kantarellissa, korvasienessä ja rouskuissa, muodostuu D-vitamiinia auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Ne ovatkin ainoa ei-eläinperäinen luontainen D-vitamiinin lähde. Kantarelleissa on puolestaan paljon A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja. Ne muuttuvat elimistössä retinoliksi, jolla on merkitystä silmien terveydelle. Sienistä saa myös B-ryhmän vitamiineja, kuten folaattia, josta suomalaisilla on usein puutetta. Lisäksi sienet sisältävät kaliumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa sekä antioksidantteja. Aikamoisia terveyspommeja siis!

Sienien terveysvaikutukset riippuvat siitä, kuinka usein ja runsaasti niitä syödään. Eri lajien väillä ei ole suuria eroja, joten sinällään on sama, mitä sieniä metsästä keräät – pääasia, että niitä päätyy lautasellesi. Voit käyttää sieniä niin pääruoissa, salaateissa, munakkaissa kuin leivän päälläkin.

2. Kevyttä evästä

Tuoreet sienet ovat kevyttä ravintoa, sillä noin 90 prosenttia niiden painosta on vettä. Rasvaa sienissä ei ole juuri lainkaan. Koska sienet ovat kuitupitoisia, ne pitävät keveydestään huolimatta nälkää. Sienissä on hyvin vähän natriumia, joten verenpainettaan tarkkaileva voi syödä niitä huoletta.

Herkkävatsaisille sienet eivät välttämättä sovi, koska ne sulavat heikosti ruoansulatuskanavan yläosassa. Eritoten kantarelli saattaa aiheuttaa oireita. Silloin kannattaa kokeilla jotain toista lajia.

3. Ei maksa mitään

Itse poimitut sienet ovat ilmaista ruokaa, mikä voi auttaa pienentämään ruokalaskua. Tällä on merkitystä juuri nyt, kun ruoan hinta on kovassa nousussa.

Sieniä voit käyttää ruoassa lihan tilalla, sillä niissä on lihaisa umamin maku. Umami myös täydentää ja korostaa muiden ruoka-aineiden makua. Pakastaminen ei tuhoa ravintoaineita, kunhan pakastat sienet mahdollisimman pian keräämisen jälkeen. Ne myös kannattaa syödä heti, kun ne ovat sulaneet.

Sen sijaan liottaminen ja keittäminen hävittävät kivennäisaineita ja vitamiineja, joten olisi parempi paistaa sienet pikaisesti. Toisaalta vaikka vitamiinit häviäisivät, sienten verensokeria, verenpainetta ja kolesterolia alentavat ominaisuudet säilyvät.

Jos sienten rakenne tuntuu ikävältä suussa, tee sienistä sosekeittoa tai kastiketta. Voit myös jauhaa kuivatuista sienistä sienijauhetta ja lisätä sitä ruokiin.

4. Hyvää hyötyliikuntaa

Sienestys on hyötyliikuntaa parhaimmillaan sekä hauska tapa ulkoilla yksin, perheen tai ystävien kanssa. Epätasaisessa maastossa liikkuminen kehittää tasapainoaistia ja lihaskuntoa. Luonnossa liikkuminen myös palauttaa tehokkaasti kuormituksesta ja kohentaa mielialaa.

Lisäksi sieniä etsiessä näköaisti valpastuu. Välillä kannattaa katsoa kauemmas eteenpäin, välillä ihan lähelle, kuten jalkojen juureen. Tämä tekee hyvää silmille.

5. Löytämisen riemua

Metsässä samoilu ja löytöjen tekeminen tarjoaa virikkeitä aivoille. Jokainen syksy on erilainen, ja sienet kasvavat eri tavalla. Luvassa voi olla yllätyksiä tutuissakin paikoissa.

Sienten keräämisessä avainasemassa on lajitunnistus. Kerää vain turvalliseksi tuntemiasi ja hyväkuntoisia sieniä. Jos olet epävarma, ota sienestyskaveriksi asiaan perehtynyt ystävä tai osallistu sienikurssille.

Sieniretken hyöty tuplaantuu, kun poimit samalla kertaa syksyn marjoja, kuten puolukoita. Ne ovat sienten tavoin kevyttä ja terveellistä syötävää. Suomalaisissa väestötutkimuksissa runsas marjojen syönti on ollut yhteydessä pienentyneeseen metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine, Ravistamo

Kommentoi »