Sienestäjä, älä mene metsään pelkän GPS:n turvin - häirinnällä mahdollisesti vakavat vaikutukset
Puheenaiheet
Sienestäjä, älä mene metsään pelkän GPS:n turvin - häirinnällä mahdollisesti vakavat vaikutukset
Sotilasprofessori Mika Hyytiäinen ottaa kantaa siihen, miten Venäjän GPS-häirintä voi vaikuttaa tavallisen ihmisen elämään.

Suomessa on kohistu GPS-häirinnästä, jonka syylliseksi on paljastumassa Venäjä. Lennonvarmistus antoi lentoliikenteelle 6.11. varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä, joka koski Suomessa Lappia. Suomen viranomaiset selvittävät yhä asiaa.

Sotilasprofessori Mika Hyytiäinen kertoo, että GPS-häirintä ei tarkoita, että koneet tippuisivat taivaalta. Sen sijaan se saattaa vaikuttaa tavallisiin ihmisiin, vakavastikin. Jos metsään menee pelkän kännykän turvin, sieltä ei GPS-häiriön iskiessä osaa enää pois.

- Turvallisuuskriittisissä siviilijärjestelmissä on aina monta rinnakkaista paikannusmenetelmää jo pelkästään siksi, että vain yksi voi mennä vaikka rikki. Turvallisuus toki heikkenee kun yksi lähde ei enää varmista muita tai varoita ristiriidoista. Tämäkin on vakava asia ja tietenkin tahallisena kiellettyä. Mutta vastuuntunnoton citymarjastaja, joka meni metsään vain kännykkäkarttansa ja sen GPS-paikannuksen kanssa, eksyy. Näillä varusteilla ei metsään tule mennä, ehkäpä häirintä muistutti tästä. Paperikartta mukaan ja riittävän usein vilkaisu siihen, että osaa kotiin. En osaa uhriutua heidän puolestaan, tilanne ehkäpä enemmänkin oli heille palvelus, Hyytiäinen kirjoittaa Avun Pimeyden professori -blogissaan.

Hyvä muistutus

Hyytiäisen mielestä GPS-häirintä oli hyvä muistutus siitä, että teknologiaan ei voi luottaa sokeasti.

- Ehkä joku autoilijakin joutui etsimään tietään. Paperikartta on autossakin hyvä olla, varsinkin erämaissa. Tietä saa myös edelleen kysyä myös ihmisiltä eikä vain internetiltä. Elämän helppouden heikentyminen ei ole turvariski. Muistutus siitä on turvateko.

Mika Hyytiäinen

Hyytiäinen muistuttaa, että GPS-häirintä on muidenkin kuin valtioiden saatavilla. Tavalliset ihmisetkin voivat vaikka kiusallaan sotkea GPS-paikannuksen.

- Niin sanotun GPS-jammerin voi ostaa netistä alle satasella. Sillä saa estettyä noin Espan kokoisen alueen paikannuksen. Palikan voi pudottaa vaikka roskikseen tai lennättää se dronella sopivalle räystäälle ja seurata kun poliisi suuntii ja tuhoaa sen. Tämä on tietenkin laitonta, mutta helppoa ja halpaa. Siksi kenenkään ei kannata perustaa asioitaan vain yhden keinon varaan.

Kommentoi »