Apu

Sexpon puheenjohtaja: ”Soinin aborttilausunnot absurdeja”

1


Sexpon puheenjohtaja: ”Soinin aborttilausunnot absurdeja”

Irlantilaiset äänestivät selvin luvuin abortin laillistamisen puolesta. Ulkoministerille Timo Soinille (sin) tämä oli niin vaikea pala, että hän asettui avoimesti Suomen vuosikymmenten virallista linjaa vastaan. Kokoomusministerit irtisanoutuivat näkemyksistä ja muistuttivat, että Suomi on sitoutunut ajamaan naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, mukaan lukien mahdollisuus turvalliseen aborttiin.
Teksti Susanna Luikku
Kuvat All Over Press

Irlantilaisista selvä enemmistö (66,4 prosenttia puolesta ja 33,6 prosenttia vastaan) oli abortin laillistamisen kannalla. Raskaudenkeskeytys oli Irlannissa aiemmin laiton jopa insestin ja raiskauksen uhreille sekä sikiön ollessa vakavasti epämuodostunut.

Abortin kannattajien voitettua Irlannin hallitus esittää lakia, joka sallii abortin kaikissa tapauksissa 12. raskausviikkoon asti ja 24. viikkoon asti, jos äidin henki tai terveys on vaarassa tai sikiöllä on kuolemaan johtava vamma. Tämä on linjassa useimpien kehittyneiden maiden lainsäädännön kanssa.

Kansanäänestyksen yksiselitteinen tulos oli Suomen (jonka nykyinen aborttilaki tuli voimaan vuonna 1970 eivätkä sen oikeutusta kyseenalaista kuin muutamat fundamentalistikristityt) ulkoministerille Timo Soinille (sin) niin kova pala, että hän katsoi asialliseksi pahoitella sitä ”murtuneena miehenä” blogissaan. Useat oppositiopoliitikot, esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö ja Emma Kari vastasivat kysymällä, mitä muu hallitus sanoo siitä, että ulkoministeri puhuu täysin vastoin Suomen kansainvälistä periaate- ja toimintalinjaa.

Kokoomusta edustavat sisäministeri Kai Mykkänen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen totesivat Twitterissä, että Soinin puheet eivät ole Suomen linja raskaudenkeskeytyksiin.

”Kehitysministerinä lisäsin rahoitusta seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä lisääntymisoikeuksiin liittyvään tukeen, mukaan lukien turvallisen abortin mahdollisuudet kehitysmaissa”, Mykkänen muistutti ja korosti seuraajansa Virolaisen jatkavan samalla linjalla.

”Aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys”, Virolainen vahvisti.

Ei yksityinen mielipide

Yksityishenkilönä Timo Soini saa toki olla mitä mieltä haluaa, mutta ulkoministeri ei voi erottaa yksityistä minää asemastaan – etenkään jaellessaan näkemyksiään poliittisiin tarkoitukseen käytetyllä julkisella areenalla.

Seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestön Sexpon puheenjohtaja Tiia Forsström muistuttaa, että Suomi on sitoutunut kansainvälisin sopimuksin edistämään tasa-arvoa, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä - ja on nimenomaan profiloitunut näissä kysymyksissä esimerkiksi kehitysmaissa.

- Onhan tämä absurdia, että Suomen kaltaisen valtion ulkoministeri antaa omissa nimissään tällaisia lausuntoja – joskaan ei suuri yllätys. Kun Sexpo perustettiin vuonna 1969, yksi kiireellisimmistä kysymyksistä oli oman aborttilainsäädäntömme muutto nykytasolle, mikä toteutuikin vuoden sisään, Forsström hymähtää.

Maissa, joissa raskaudenkeskeytys on laiton tai ääritiukasti rajattu, naisia ja alaikäisiä tyttöjä menehtyy jatkuvasti ”puoskaroinnin” seurauksiin, synnytyskomplikaatioihin, keskenmenoihin tai loputtomiin raskauksiin, joita keho ei enää kestä. Samoissa yhteiskunnissa naisten ja lasten muutkin oikeudet ovat useimmiten heikot tai olemattomat, mitä tulee esimerkiksi koulutukseen, itsensä elättämiseen ja mahdollisuuteen puolustautua väki- ja mielivallalta.

Tämä ruokkii ylisukupolvista köyhyyttä, näköalattomuutta ja sekä sisäistä että maan rajojen ulkopuolelle leviävää muuttoliikettä ja levottomuutta, kun jatkuvasti kasvaville nuorille ikäluokille ei löydy mahdollisuuksia koulutukseen, työhön ja säällisiin elinoloihin.

- Nämä ovat aborttikiellon ja muihin seksuaali- ja lisääntymisterveyteen kohdistuvien loukkausten seurauksia, mutta kyse on symbolitasollakin isoista asioista. Jos ihmisoikeudet puuttuvat yhdeltä ryhmältä eli tässä tapauksessa naisilta oikeus päättää omasta kehostaan ja elämästään, ne puuttuvat muiltakin ja muillakin elämän osa-alueilla, Tiia Forsström sanoo.

Julkaistu: 28.5.2018