Tuulilasi

Selvitys: Tulevaisuuden autoista häviävät napit ja kytkimet – tilalle kosketusnäyttöjä ja eleohjausta

Selvitys: Tulevaisuuden autoista häviävät napit ja kytkimet – tilalle kosketusnäyttöjä ja eleohjausta
IHS Automotiven tekemän selvityksen mukaan perinteiset napit ja kytkimet ovat häviämässä autojen ohjaamosta seuraavan viiden vuoden aikana, kertoo Autonews.
Teksti Max Lange
Kuvat BMW, VW, Volvo Cars

Jos katsoo monien tuoreiden tulevaisuuden visioita esittelevien autojen ohjaamoja, voi huomata yhden yhtäläisyyden: ohjaamossa ei ole lähes lainkaan perinteisiä nappeja tai kytkimiä.

IHS Automotiven ennustuksen mukaan seuraavan viiden vuoden sisällä tuotantoautoista löytyy nykyistä enemmän kytkimiä ratissa, puheentunnistusjärjestelmiä, kosketusnäyttöjä sekä eleohjausta.

IHS analyytikon Mark Boyadjisin mukaan autoilijat toivoisivat erityisesti samanlaista toimintalogiikkaa autoihinsa kuin älypuhelimissa, pelikonsoleissa ja tableteissa. Kuluttajaelektroniikan trendit ohjaavat myös auton toimintojen logiikkaa, tosin hieman jälkijunassa.

Autonvalmistajien tavoitteena kuitenkin on, että kuljettajan huomio siirtyisi mahdollisimman vähän pois liikenteestä, kertoo Autonews. Monien kosketusnäyttöjen avulla tässä ei kuitenkaan ole täysin onnistuttu, sillä jotkin toiminnot ovat muutaman komennon päässä, jotka vaativat katseen siirtämiseen kohti ruutua.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 21.3.2016
1 kommentti