Tuulilasi

Selvitys: Sähköautoilun lisäporkkanat tehottomia – enemmän lataustolppiaSelvitys: Sähköautoilun lisäporkkanat tehottomia – enemmän lataustolppia

Yhdysvalloissa on tehty selvitys valtion verohelpotuksien vaikutuksesta sähköautojen yleistymiseen. Tutkimus paljastaakin, että rahat olisi kannattanut investoida latausasemiin.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Timo Villanen

Cornellin yliopiston tutkijat Lang Tong ja Shanjun Li New Yorkin osavaltiosta ovat selvittäneet valtion sähköautojen hankintaan antamien verohelpotuksien vaikutuksia sähköautojen yleistymiseen.

7 500 dollarin eli noin 6 600 euron avustus sähköauton hankintaan vuosina 2011–2013 on tutkimuksen mukaan lisännyt sähköautojen myyntiä 48,5 prosentilla. Tutkimus toteaa myös, että veroalennusohjelma on tuonut ympäristösäästöjä 200 miljoonan dollarin edestä.

Voisi siis olettaa, että ohjelma on ollut onnistunut. Tong ja Li väittävät kuitenkin toisin, sillä ohjelma on maksanut Yhdysvalloille 1,05 miljardia dollaria eli noin 926 miljoonaa euroa. Samaisella summalla olisi asennettu 60 000 sähköauton latausasemaa ympäri Yhdysvaltoja, kertoo Caradvice.

Tutkimuksessa todetaan, että suurissa metropoleissa, joissa sähköautot ovat muuta maata yleisempiä, on myös suhteessa enemmän sähköautoja. Kymmenen prosentin kasvu latausasemien määrässä lisää sähköautojen määrää 10,9 prosentilla.

Jos latausasemia olisi siis asennettu enemmän, olisi hyvin voinut olla mahdollista, että sähköautot olisivat yleistyneet roimasti enemmän.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 9.2.2015