Tuulilasi

Selvitys: Sähköautoille nollaverotus – "jäämme vuosia jälkeen maailman kehityksestä"


Sähköauton korkea hinta ja akun kesto hidastavat autojen yleistymistä Suomessa, arvioidaan tuoreessa selvityksessä.
Kuvat TL-kuva-arkisto

Kohti päästötöntä liikennettä – Sähköisen liikenteen toimenpideohjelma julkistettiin Otaniemessä keskiviikkona pidetyssä Sähköisen liikenteen foorumissa.

Aalto-yliopisto ja Teknologiateollisuus ry ovat selvittäneet syitä sähköautojen käyttöönoton hitauteen Suomessa. Suomessa on tällä hetkellä noin 500 sähköautoa ja latausasemia vajaat 60.

Sähköisen liikenteen tilaa ja tulevaisuuden kehitysnäkymiä Suomessa selvitettiin verkkokyselynä, johon vastasi noin 200 pääasiassa liike-elämän edustajaa.

Asiantuntijahaastattelut ja -seminaarit toivat lisänäkemystä sähköisen liikenteen toimenpideohjelman pohjaksi.

”Kyselyssä nousi suurimmaksi haasteeksi nykyisten sähköautojen tekniset ominaisuudet, vaikka autojen käytettävyys on parantunut merkittävästi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Haasteena on akun kesto arktisissa olosuhteissa ja pitkillä välimatkoilla”, kertoo tutkimuksen johtaja Pekka Malinen Aalto-yliopistosta.

”Toisenlaisena hidasteena on sähköautojen korkea hinta. Selvityksessä ehdotammekin ratkaisuksi sähköautojen nollaverotusta. Mikäli autojen määrää ei saada Suomessa kasvuun, jäämme vuosia jälkeen maailman kehityksestä ja sen hyödyistä."

Sähköisen liikenteen toimenpidesuunnitelman tavoitteena on kehittää liikennettä nykyisestä autoperusteisesta järjestelmästä liikennejärjestelmään perustuvaan malliin, jossa toimivat liikennejärjestelmät ovat osana älykäs kaupunki -suunnittelua. Samanaikaisesti rakennetaan määrätietoisten strategioiden avulla älykkään ympäristön toimintamallia, jossa avataan uusia markkinoita Suomen elinkeinoelämälle.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 18.5.2014