Selkäkivut vievät sairauslomalle
Terveys ja hyvinvointi
Selkäkivut vievät sairauslomalle
Selkävaivat, mielenterveysongelmat sekä flunssa ja muut hengitystieinfektiot olivat kolmen kärjessä työterveysasiakkaiden sairauspoissaolojen syynä vuonna 2015.
Julkaistu 24.3.2016
Apu

Tieto on peräsin Terveystalon potilasrekisteristä. Se on Suomen suurin yksittäinen yhtenäinen potilastietojärjestelmä. Rekisteriin on koottu tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä.

Muita syitä sairauspoissaoloihin olivat tuki- ja liikuntaelinten sekä olkapäiden vaivat. Nämä vaivat ovat pitkäaikaisia ja selittävät suuren osan suomalaisten työkyvyttömyydestä.

Selkävaivat kiusaavat useimmiten erittäin fyysistä työtä tekeviä ja toimistotyöntekijöitä. Varhainen tunnistaminen ja aktiivinen kuntoutus ovat erityisen tärkeää.

Moni mies on laiska lähtemään lääkäriin ja yrittää hoitaa selkäkipujaan itse särkylääkkeillä  ja lepäämällä – sen sijaan, että ryhtyisi selvittämään kipujen syytä lääkärissä.

 – Lääkkeet eivät poista kivun varsinaista syytä, jolloin kipu todennäköisesti uusiutuu. Siksi hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa eikä turhaan sinnitellä ja pitkittää kipuja, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.   

Halosen mukaan selkävaivat johtuvat yleensä selän vääränlaisesta kuormittumisesta, jota varsinkaan huonokuntoinen selkä ei kestä. Hyvällä työergonomialla tilannetta voi helpottaa, mutta lihaskunnosta ja säännöllisestä liikunnasta kannattaa pitää huolta.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »